ПОРЦІЯ НАСТРОЮ

Цьогоріч виповнюється 30 років клубові  карикатуристів «Архігум», одним із засновників якого є архітектор  Віктор Кудін

Кінець світу настане тоді, коли людство втратить здатність сміятися. Цю на перший погляд спростовну тезу  все-таки варто сприйняти серйозно.

Багато років тому кілька  молодих талановитих людей з класичною базовою освітою вирішили  почати із себе. А від дружніх шаржів перейшли до  організації тематичних виставок, згодом  вибралися на міжнародний  рівень і здобули широке визнання.  Так утворився «Архігум»,  учасники якого, як самі зізнаються, традиційно розтинають усілякі нариви на суспільному тілі, вважаючи,  що сміятися ніколи не гріх.

Те, що рідними стінами для багатьох карикатуристів став столичний Дім архітекторів, — не дивина, бо саме серед представників цієї професії  багато відомих майстрів інших жанрів. Архітектура — це універсальна художня освіта, всередині якої вільно почувається будь-яка професія. Недаремно колись казали, що архітектура — мати всіх мистецтв, каже нинішній  голова  «Архігуму», член Національної спілки  архітекторів України Віктор Кудін. 

Митця ми  передовсім запитали про те, як вдається поєднати  архітектуру й  карикатуру. А він у відповідь: «Та це  ж одне й те саме!  Карикатура — мистецький хід, вміння придумати й перевернути догори ногами. Архітектура теж починається з установки: треба придумати.

Щодо ролі карикатури в сучасному світі, то смішна картинка на злобу дня ніколи не буде Попелюшкою. «Звісно, коли ми перебуваємо на барикадах, тоді зрозуміліше, хто ворог, — каже Віктор Кудін. — Однак предмет карикатури — це передовсім людина. А ворог не обов’язково має бути політичний чи «економічний». Це можуть  бути і звичайні людські слабкості та вади».

На думку  автора шістнадцяти персональних виставок, володаря майже сорока  призів  Віктора Кудіна, намалювати талановиту карикатуру часом буває складніше, ніж написати, приміром, з натури.

Сьогодні карикатурист однаково  добре відомий  і в архітектурних колах,  і серед читачів газет та журналів, бо тісно співпрацює з українськими та зарубіжними медіа. Ми знайомимо читачів лише з кількома роботами  майстра, аби підняти настрій. А оскільки зустріч  на сторінках «Урядового кур’єра» відбувається у період новорічно-різдвяний, то доречним буде й побажання  відомого карикатуриста: «Друзі,  страшне скінчилося,  ховайте  олівці похмурих кольорів!»