НЕ ПОСЛИЗНІТЬСЯ!

«Урядовий кур’єр» поцікавився, чи навчилися в регіонах готуватися до снігопадів та ожеледиці

 

Перші справді зимові подихи ми вже відчули: морози сповіщають, що осінь закінчується. Чекаємо ще однієї ознаки цієї пори року — снігопадів. І хоч синоптики аномальної зими не прогнозують, погода не завжди під них «підлаштовується». Отже, треба бути готовими до будь-яких природних несподіванок. Як в Україні до них підготувалися, з’ясовували журналісти «Урядового кур’єра».

КИЇВ

Приватники купують лопати, а влада трактори

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

На Михайла, а це було 21 листопада, киянин Микола Федорович спеціально спостерігав за погодою: «Народна прикмета каже, що якщо на Михайла сніжком притрусить, то вся зима буде сніжною. Снігу ж цього дня не було. Але пам’ятаю, читав, що народний прогнозист Леонід Горбань зауважував: сніг випаде після 25 листопада. Я живу в приватному секторі столиці, тож лопату для відкидання снігу придбав. Бо якщо синоптик-любитель не помиляється, вже незабаром пухнасте зимове покривало вкриє землю», — каже Микола Федорович.

Втім, у столиці до прогнозів прислухаються й до снігопадів та ожеледиць готуються не тільки приватники, а й, як це й має бути, комунальники. Позаминулорічна ситуація, коли снігу було надто багато, а його прибирання велося надто погано, стала хорошим уроком для київської влади.

— Голова КМДА Олександр Попов неодноразово наголошував, що якість прибирання снігу зі столичних доріг та тротуарів уже цієї зими має значно покращитись. Тому прошу забезпечити чергування та призначити в районах відповідальних осіб за стале проходження зимового періоду, — підкреслив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

Зима підтвердить правдивість запевнень комунальників. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Працівники комунального підприємства «Київавтодор» у рамках підготовки до роботи взимку здійснили поточний ремонт асфальтобетонних покриттів на загальній площі 527 тис. кв. м. Вже готові майданчики для тимчасового складування снігу. Технічну сіль на вулиці столиці вивозитимуть з 14 ангарів.

Із снігоприбиральною технікою, як запевняють посадовці, теж ніяких проблем. За словами начальника Головного управління Київської міської державної адміністрації Сергія Садового, в місті є 350 одиниць спеціальної техніки. Та цього, вочевидь, виявилося замало. Бо на початку листопада столична влада вирішила закупити ще 50 одиниць спеціальної техніки. Про це розповів заступник начальника ГУ житлового господарства КМДА Володимир Баженов.

«Це трактори «Фатон» і «Білорусь», які ми купимо з навісним обладнанням для зимового утримання вулиць, внутрішньоквартальних проїздів і просто територій нашого міста», — повідомив він.

 СУМЩИНА

Стовідсоткова готовність

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

У тому, що область повністю готова до зими, заступник начальника управління ЖКГ Сумської облдержадміністрації Олександр Сергієнко впевнений на всі сто. Як вважає посадовець, вирішальними стали два чинники. Перший: до грунтовної організаційної роботи протягом останніх місяців варто додати належну фінансову підтримку комунальних служб. Другий: зима все-таки трохи забарилася, і ті «додаткові» теплі дні дали змогу максимально підготуватися до можливих зимових ускладнень.

На лінійці готовності всі 247 одиниць техніки, що зайнята на прибиранні доріг, вулиць, заготовлено 41 тисячу тонн реагентів і матеріалів для посипання. Проведено ямковий ремонт доріг загальною площею майже 300 тис. кв. м. Ці показники — на рівні попередніх років і самі по собі гарантують доволі високий відсоток порядку.

Якщо ж зима буде сніжною і лютою, то на допомогу неодмінно прийде техніка провідних промислових підприємств Сум і області. Приміром, об’єднання імені Фрунзе в обласному центрі, «Авіакон» у Конотопі, «Імпульс» у Шостці та низка інших. Тобто ні сніг, ні мороз не зможуть внести негативні корективи в життя мешканців краю. Принаймні, комунальники зробили все від них залежне, аби цього не сталося.

 МИКОЛАЇВ

«Озброєні» й готові до негоди    

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

Нещодавно в місті відбувся огляд техніки для розчищення доріг від заметів та посипання дорожнього покриття під час ожеледиці. З’ясувалося, що комунальні служби готові до сюрпризів природи: є спеціальна техніка для боротьби з наслідками стихії та розчищення міста від снігу. Заготовили комунальники й пісок із сіллю для посипання магістралей під час ожеледиці. За словами директора КП «ЕЛУ автодоріг» Валерія Положенка, вже заготовлено близько 7,5 тис. тонн піску та 500 тонн солі. А заступник міського голови Валентин Гайдаржи запевнив, що за потреби для боротьби з наслідками негоди на вулиці Миколаєва може вийти близько 70 спецмашин різного виду і призначення. Деякі машини, що були представлені на огляд, багатофункціональні. Вони можуть не тільки розчищати замети, а й посипати дороги піском, сіллю, а також мити магістралі Миколаєва.

 ТЕРНОПІЛЬ

Міська новинка — теплий тротуар

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

Місцеві комунальники стверджують, що сніжна зима з температурними перепадами їх зовсім не лякає. Цього року нової техніки для зимового прибирання не купували. Адже в користуванні є «оптимальна кількість». Скажімо, КП «Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» має 8 піскорозкидачів, за кожним з яких закріплений маршрут обслуговування. Безперечно, у резерві триматимуть ще одну таку машину. Снігоочисних механізмів, кажуть, у попередні роки вистачало, не повинна стати винятком і теперішня холодна пора. Щоправда, свою впевненість усе-таки підкріпили укладанням угод з кількома міськими підприємствами, парк яких складає сучасна техніка. Тож у разі потреби її також використають для очищення вулиць від снігу. До важкодоступних місць комунальники застосовуватимуть всюдихід, який поки що єдиний в Україні.

Мабуть, не в багатьох містах країни взимку можна пройтися теплим тротуаром. У Тернополі щойно такий встановили на пішохідній частині, яка веде центральною вулицею. Його оснастили системою підігріву, й працюватиме він за таких погодних умов, коли якраз відбувається процес обледеніння (плюс 2–3 градуси — мінус 5 градусів).

Але такий тротуар проклали лише на перехресті двох центральних вулиць Тернополя. Інші ж доведеться посипати сумішами. Комунальники стверджують, що мають їх вдосталь. Що ж скаже суворий екзаменатор — зима, побачимо вже невдовзі.

 ЧЕРКАСИ

Сюрпризи тільки починаються

Владислав КИРЕЙ, «Урядовий кур’єр»

Як повідомила служба автомобільних доріг, на Черкащині проведено комплекс підготовчих робіт до експлуатації взимку автодоріг загального користування. У філіях облавтодору та на базах протиожеледних матеріалів заготовлено достатньо соляної суміші, гранітного відсіву й піску для посипання проїзної частини. До роботи готові всі машини й механізми. З них для розчищення снігу — 335, ліквідації ожеледиці — 248. Облавтодор уклав угоди про послуги техніки для зимової експлуатації автодоріг з іншими організаціями, до зими відремонтовано і виготовлено 427 комплектів дорожніх знаків і 500 снігозатримувальних щитів.

З водіями технологічного автотранспорту та машиністами дорожніх машин буде надійний зв’язок за допомогою мобільного телефонного і спеціального дорожнього радіозв’язку для оперативного й ефективного реагування.

От лише… Навіть сайту «Україна Комунальна» стало відомо, що Черкащина за результатами комплексної перевірки готовності доріг до експлуатації взимку потрапила до списку областей з численними недоліками. Принаймні, таку оцінку зробила Державтоінспекція. В області «не вжито заходів щодо поповнення парку машин і механізмів, більшість яких експлуатується понад 20 років, а ситуація зі створенням запасів пально-мастильних матеріалів — катастрофічна». До того ж, мала кількість дорожньої техніки і механізмів, їх зношеність, дефіцит ПММ викликають сумнів щодо безпечності доріг у зимовий період.

Навряд чи можна спокійно зітхнути й іншим службам, зокрема тим, які відповідають за надійність експлуатації каналізаційних мереж в обласному центрі. Через зношеність труб сталася чергова аварія. Аварійним бригадам доводиться цілодобово усувати наслідки прориву, прокладати тимчасовий колектор для відведення стічних вод.

А ось 19-тисячне місто Ватутіне взагалі лишилося без води через півмільйонний борг міського водоканалу перед енергетиками. І тимчасово подачу води мешканцям змушені були значно обмежити. Отож сюрпризами нинішньої зими комунальники, очевидно, нас не обділять. 

ПОЛТАВА

«Сани» підготували вчасно

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

Полтава може вступати в зиму спокійно, остання не завдасть громадянам прикрощів, як у минулі роки. Такі обнадійливі запевнення сьогодні лунають з вуст міських чиновників.

— Ми готові до снігового періоду на 99,9%. Плануємо докупити ще дві одиниці плужно-щіткового обладнання для тракторів. А решта автопарку буде та, що й минулої зими. Нам треба набагато більше техніки, аби за 4–6 годин очистити місто від снігу. Тож за потреби залучатимемо з інших підприємств, і навіть військову. Пального в нас достатньо, — повідомив заступник начальника Полтавської міської шляхово-експлуатаційної дільниці Микола Виноградов.

Комунальники кажуть, що вистачить і солі та посипальних сумішей. Щороку майже 8 тисяч тонн їх висипають на вулиці Полтави, а цьогоріч заготовлено ще більше. 

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА

Завірюха не заскочить зненацька

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

Гідрометцентр обіцяє взимку завірюхи, снігові заноси та ожеледицю. До цих сюрпризів Дніпропетровщина почала готуватися ще в квітні. А нині в міському КП «Управління з ремонту та експлуатації автошляхів» продемонстрували повну готовність до прибирання від снігу автодоріг та вулиць обласного центру. Перший заступник Дніпропетровського міського голови Анатолій Крупський розповів, що до снігозбирання залучать 10 спеціалізованих підприємств, які охоплять 210 об’єктів міста. А для боротьби з ожеледицею заготовлено 73,2 тис. тонн посипального матеріалу.

— У жовтні проведено комісійне обстеження спеціалізованої техніки районів та підприємств, що розташовані на їх території. Нині відремонтовані та готові до роботи 110 одиниць, що становить 100%», — рапортував Анатолій Крупський.