СПОРТИВНА СЛАВА 

До наступної Олімпіади уряд обіцяє вдосконалити інфраструктуру набагато краще, ніж до Лондонської
 

Більшість співвітчизників бачила їх лише на екранах телевізорів. Сильних, завзятих, молодих. Насправді ж українські спортсмени, які захищали честь нашої Батьківщини на ХХХ Олімпійських іграх у Лондоні, зовсім не схожі на давньогрецьких небожителів. Вони майже нічим не відрізняються від своїх пересічних перевесників. Але це «майже» складається з досвіду, спортивної злості й цілком заслуженої поваги у суспільстві. Адже для своєї країни вони за короткий період зробили набагато більше, ніж дипломати й політики разом узяті.

По завершенні Олімпіади увага до них суспільства і влади кипить буквально щодня. Скажімо, вчора Клуб Кабінету Міністрів можна було сплутати мало не з Олімпійським селищем. В очікуванні зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з олімпійцями — чемпіонами та призерами — можна було вільно поспілкуватися зі спортсменами, сфотографуватися, потримати за руку чи доторкнутися до одягу. А  журналісти по черзі обступали героїв та їхніх тренерів щільним кільцем мікрофонів, телевізійних і фотокамер.

Бронзовий призер Ігор Радівілов узяв на себе підвищені забов'язання. Фото Володимира ЗАЇКИ

Уперше побачивши їх, не міг не відзначити чудову форму, яка видалася так до лиця нашій молоді. Білі піджаки із синіми кантами у хлопців, коротенькі строкаті сарафанчики із синіми жилетками у дівчат — усе додавало атмосфері свята, що панувала у приміщенні, певної урочистості. А ось медалями вони не хизувалися, лише в декого можна було побачити високі державні нагороди, вручені напередодні главою держави.

Сама зустріч із керівником уряду також мало нагадувала звичну протокольну церемонію з черговим виступом офіційної особи. Срібні, бронзові призери, тренери вишикувалися двома шеренгами, чемпіони завершили символічну літеру «П», почуваючись на рівних із Прем’єр-міністром.

Перемога на Олімпіаді, звернувся Микола Азаров до нашої команди, в сучасних умовах є сплавом підготовки самих спортсменів, науки, медицини і матеріально-технічного забезпечення від держави. Олімпійці з ентузіазмом сприйняли інформацію про завчасну підготовку до наступних ігор у Ріо-де-Жанейро, що включатиме, зокрема, оновлення більшості спортивних споруд як у столиці, так і в регіонах. Справді, про гідні умови тренувань дехто з них досі може лише мріяти.

Запевнив глава уряду і у своєчасності виплат заслужених фінансових винагород. Схвально команда відгукнулася й на доручення Кабміну на адресу профільного міністерства, Держмолодьспорту та НОК, аби ображеними не залишися й ті, кого з різних причин було позбавлено заслужених нагород.

Усі бачили, що до кількох наших спортсменів судді поставилися необ’єктивно, навіть упереджено. Визнав це і Микола Азаров. Це гірко та образливо для самого спортсмена, тренерів, уболівальників, цілої країни.

«Як із цим боротися? — запитав Прем’єр у команди й сам відповів: — Бути сильнішими на голову, аби ні у кого не виникало жодних сумнівів». З іншого боку, таке ставлення свідчить і про недопрацювання спортивних організацій, авторитет яких на міжнародному рівні слід неодмінно підвищувати. 

«У будь-якому разі в Лондоні наші олімпійці виступили гідно, — однозначно наголосив Микола Азаров. — Ми пишаємося вами і своєю країною!»

А вручаючи Подяки Прем’єр-міністра та Почесні Грамоти Кабінету Міністрів, Микола Азаров майже жартома взяв з бронзового призера Ігоря Радівілова (як наймолодшого) обіцянку показати на наступній Олімпіаді набагато кращі результати.