РОЗСЛІДУВАННЯ

Росія може прийняти санкції проти України у разі запровадження загороджувального мита на нафтопродукти.

Таку думку висловив віце-спікер Державної думи РФ Валерій Язєв, коментуючи початок в Україні спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів, у тому числі з Росії, повідомляє Укрінформ.

"Заходів у відповідь може бути вжито зі сторони РФ. Це реально. Якщо буде вжито будь-яких антиросійських заходів, то і ми будемо вживати адекватних заходів", - сказав він.

Віце-спікер зазначив, що він проти обмеження поставок енергоресурсів. "Якщо в глобальному плані створюватимуться серйозні перепони безперешкодному експорту й імпорту енергетичних матеріалів - це погано", - наголосив В. Язєв.

Раніше директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов не виключав можливості підвищення ціни на російський газ для України, якщо українська сторона запровадить імпортне мито на нафтопродукти з РФ. За його словами, "економіка України сильно зав'язана на Росії, і в торговельній війні РФ могла б застосувати аналогічні заходи в таких галузях, як сільське господарство і металургія". "Інструментом може стати і вартість газу, зокрема Росія може зробити знижку для України на блакитне паливо, - вважає експерт.

На думку спеціалістів, у разі вживання Україною спеціальних заходів проти російських нафтопродуктів, Росія може обмежити поставки українських прокатних валків, машинобудівного кріплення, активованого вугілля і карамельної продукції шляхом запровадження антидемпінгового і спеціального мита.

Нагадаємо, що 29 січня 2011 року Україна розпочала спеціальне розслідування щодо імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів. Ініціатором виступили НПЗ, що заявляють про нерівні умови роботи з заводами в країнах Митного союзу. На Білорусь, Росію і Казахстан припадає близько 70% імпорту нафтопродуктів в Україні. Протягом 30 днів після початку розслідування проходить реєстрація зацікавлених сторін. МЗС Білорусі вже заявило про участь у розслідуванні.