КАТАСТРОФА

Сьогодні в Татарстані день жалоби за загиблими в аварії теплохода «Булгарія»

Майже дві доби на місці катастрофи на Куйбишевському водосховищі, не втрачаючи надії знайти потерпілих живими, безперервно працюють російські рятувальники — як відомо, минулої неділі там близько 14 години за московським часом, прямуючи з Болгар до Казані, затонув прогулянковий теплохід. На жаль, обстеживши внутрішні приміщення судна, водолази дійшли висновку, що шанси знайти живих мінімальні, а з цистерн продовжує витікати пальне. 

Водночас повідомляється, що лише двоє людей самотужки подолали кількакілометрову відстань до берега. (Загалом у списку врятованих щасливчиків близько вісімдесяти чоловік). Щоправда, російська поліція й досі прочісує береги водосховища, а також близько двох десятків островів з огляду на те, що хтось із пасажирів або членів команди міг доплисти до суходолу.

Загалом, за даними МНС Російської Федерації, на борту «Булгарії» перебувало 196 осіб, включаючи 15 незареєстрованих пасажирів. Зокрема лише в музичному залі затонулого теплохода на момент аварії могло перебувати до 50 дітей. Тож перевантаження судна розглядається як одна з версій аварії.

Хоча вірогіднішою є версія про технічну несправність теплохода. Достеменно відомо, що електродизельний двопалубний прогулянковий теплохід «Булгарія» побудований у Чехословаччині ще 1955 року. Відтоді він жодного разу не проходив капітального ремонту і ще в червні мав проблеми з двигуном. Судно, яке приписане до річкового порту Пермі, попередньо належало Камському пароплавству, а пізніше було передане в оренду комерційній фірмі — ТОВ «Аргорєчтур» — не мало ліцензії на перевезення пасажирів. На момент катастрофи на Куйбишевському водосховищі, яке досі вважається найбільшим штучним водним резервуваром Європи, була гроза.

У понеділок російські рятувальники з посиланням на очевидців повідомили, що теплохід накрило хвилею під час маневру, при цьому судно тонуло вісім хвилин. На думку пасажирів, котрі вижили, затоплення судна відбулося ще швидше. За їхніми словами, повз потопаючих людей пройшли два судна, які не надали допомоги. А деякі туристи навіть знімали те, що відбувалося, на мобільні телефони.

Відповідними органами Приволзького слідчого управління на транспорті Слідчого Комітету Російської Федерації порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху та експлуатації залізничного, повітряного та морського транспорту). За словами керівника «Росморрічфлоту» Олександра Давиденка, затонулий теплохід «Булгарія» піднімуть з дна Волги за допомогою баржевих майданчиків.

У зв’язку з катастрофою Президент України Віктор Янукович висловив співчуття Президенту Російської Федерації Дмитру Медведєву. 

«Прошу Вас, шановний Дмитре Анатолійовичу, від імені українського народу і від мене особисто передати щирі слова співчуття рідним і близьким загиблих і побажання якнайшвидшого одужання всім постраждалим», — ідеться у співчутті глави Української держави.

У свою чергу Прем’єр-міністр України Микола Азаров надіслав телеграму-співчуття Голові Уряду Російської Федерації Володимиру Путіну. Від імені українського уряду та від себе особисто М. Азаров передав слова щирого співчуття рідним та близьким загиблих і зниклих безвісти.