Національний цирк презентував нову програму. Невибагливу, демократичну, здебільшого лірично-драматичну, а час від часу навдивовиж наївну й іронічну. Цієї весни тут відійшли від закордонних принад і моделей враження глядача, вирішивши не розпорошувати енергію дарма та не конкурувати із гастролерами з «відомих» шапіто. Цирк надав делікатного присмаку вітчизняній «родзинці індивідуальності». Маю на увазі класичний діалог на арені між тваринами й акторами тривалістю майже дві з половиною години. Режисери дали дійству назву «Браво-Бравушкі», а влучне й майстерне виконання сценарних ролей закріпило результат бурхливими оплесками подяки. Йдеться про дійство, завдяки якому як молодші глядачі, так і старші за віком поціновувачі пластичного професійного мистецтва перейнялися, можливо, й мимоволі відчуттям швидкоплинності життя та поринули у світле прийдешнє.

Міжнародному Дню цирку присвячено

«П’ять років тому завдяки принцесі Монако Стефанії Марії Єлизаветі у світі 17 квітня почали вважати міжнародним Днем цирку. До цього свята 2014-го долучилися і ми», — розповідає керівник Національного цирку Людмила Шевченко. Символічно, що саме цього дня стартувала в його стінах нова анімаційна програма для дітей. Драматургія в ній вимальовується лишень завдяки історії закоханого клоуна П’єро. Однак і він наприкінці дійства таки зуміє достукатися до серця своєї музи Мальвіни. Ця сюжетна лінія — головний козир спектаклю, тому й інші його герої переробляли свої номери, аби не порушити передбаченого тематичного сюжету.

«ЕкіВокі» вміють наділити оптимізмом

А з-за червоних двометрових куліс тим часом дедалі голосніше й потужніше лунає «Рррр» — це хижаки, які приїхали до Києва з Баку, ведуть невибагливу і дружню «розмову». Вони лежать-відпочивають поодинці у клітках і раз по раз перезираються. Ельза, Берта, Сара... Загалом семеро тигрів і троє левів. Віком вони різняться від 3 до 12 років. Працювати ж з ними планують аж до досягнення поважних 40. А ось у столиці тварини тішитимуть око глядача та випробовуватимуть сили дресирувальників аж до 30 червня — дня завершення програми.

Клоунеса з «Маріпосси» перетворює своїх колег на черепах

Найкраще з уссурійськими, бенгальськими тиграми та родиною африканських левів порозумілися дресирувальники Юлія й Микола Козирєви. Представницю слабкої статі смугастий хижак відверто цілує, а її чоловіка чемно і беззаперечно слухає. Миколі достатньо сказати таємне слово-наказ, щоб по черзі, немов заворожені, володарі найшикарніших у світі царських грив та могутніх вельможних лап плигали через палаючі кільця, ходили вздовж дерев’яної жердини. Та що там — навіть танцювали вальс!

Мальвіна та П’єро розповідають про любов

Сенсація з присмаком екзотики

Уже зовсім іншим відтінком насолоди огортає око глядача артист Євген Крот: за задумом постановників П’єро — з великим закоханим серцем. Однак із цією роллю він не зміг би впоратися, якби не володів відточеними рухами гімнаста та напрацьованими роками оригінальними хореографічними трюками. Гідний еквілібрист на арені й Анжела Карчевська. Ця дівчина, немов змія, вигинає тіло, спираючись на  тонесенькі жердини-опори чи то ногами, чи то руками. При цьому експресивно та синхронно крутить по кілька хула-хупів.

Анжела Карчевська й хула-хупи

А Віталій Островерхов (призер московського фестивалю «Хвилина слави») перетвориться на кілька місяців на жонглера. У день презентації програми хлопець підкорив присутніх не лише якісною пантомімою, а й акробатичними сенсаціями. Так «з-під його пера» відбувається їзда на колесі уздовж піднятого над підлогою канату.

Старі традиції циркового жанру відроджують жонглери на конях. Під керівництвом Руслана Яремчука хлопці демонструють верхову їзду, жонглюючи капелюхами, булавами, палаючими смолоскипами. А чим вам не сенсація акробати на ременях?! Подружжя Ірина Резницька та Максим Бріт «окриляють» своє взаємне та палке почуття делікатними й невимушеними гімнастичними трюками.

На зміну їм, уже впевнено гупаючи по підлозі, вибігає екзотична група тварин з артисткою Юлією Козирєвою. Вона унікальною грою допомагає розкрити характер борсука, дикобраза, індійського дикого кабана, кішки, камерунської кози, лами, рудої та чорно-білої лисиці, макаки-лапундера, песців, поні, собак-самоїдів, смугастого скунса, навіть фредки.

Сприймають дітлахи під куполом і дії невгамовних клоунів. До речі, цього разу участь у дивакуватих пригодах двох клоунських тріо «ЕкіВокі» та «Маріпосса» можуть взяти всі малюки.

І ще. Справжнісіньким сюрпризом для присутніх стають рухи акробатів на балонах. Подвійне сальто-мортале, піруети, стрибки на камерах (вони, до слова, є авторським винаходом артиста та керівника цього проекту Олега Рибченка). Артисти Національного цирку — цікаві персони, адже вони розвивають вітчизняне тематичне мистецтво, невтомно демонструючи нові номери. Цього року наші співвітчизники на балонах долучилися й до відкриття зимової Олімпіади у Сочі.

…Куліси зачиняються, а ось натовп не поспішає до виходу, сподівається на продовження програми. Аплодую всім «жителям» цирку і я, а про себе з подякою повторюю: «Браво! Бравушкі!» 

Катерина МАЦЕГОРА,
Світлана СКРЯБІНА

(фото),
«Урядовий кур’єр»