На території Запорізького краю розміщені найбільш потужні в Україні енергетичні ресурси, тут представлені всі різновиди електрогенерації —  гідро-, тепло- та атомна. Запорізькі підприємства  електроенергетики виробляють третину  всієї електроенергії України. В структурі  економіки області енергетика займає майже 40%    і забезпечує  суттєве наповнення бюджетів усіх рівнів.

 «Саме тому ми надаємо великого значення розвитку енергетики як нині, так і в перспективі і прагнемо  вирішити  питання ефективного і економічного її  використання», — підкреслив перший заступник голови  облради Олександр Клепаков на Міжнародному енергетичному форумі, що зібрав у Запоріжжі  понад  200  учасників  із 11 регіонів України, а також із Росії, Великобританії,  Швеції, Австрії, Німеччини  та Південної  Кореї.

Запоріжжя не випадково було обране місцем проведення цього авторитетного спеціалізованого заходу. Презентуючи на форумі проект «Інвестиційна привабливість Запорізької області крізь призму  енергетичної безпеки»,  заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук відзначив, що особливу увагу обласна влада приділяє впровадженню енергозберігаючих технологій. Зокрема, використанню альтернативних видів палива, розвитку вітрової та сонячної енергетики —  відновлювальним джерелам енергії. За прогнозами головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації, завдяки проведеній роботі у цьому році буде зекономлено значний обсяг енергоресурсів: природного газу — 60,20 млн куб. м, електроенергії — 198,70 млн кВт.год., теплової енергії — 980,80 тис. Гкал.

Низку проектів у галузі енергозбереження і розвитку відновлювальних джерел в Україні презентував колегам  Міхаель Райдлінгер (Австрія). Приклади забезпечення енергетичної санації будівель та ефективного управління територіями у галузі енергозбереження навів Вольфганг Шмаль (Німеччина), про налагодження продуктивної промислової діяльності підприємств з переробки побутових відходів на енергію  і сучасну систему управління у цій сфері розповів  Матс Лундін (Швеція).

У рамках форуму відбулося  чимало  корисних заходів. Зокрема, пройшли VІІІ спеціалізована виставка енергетичних технологій, промислової електроніки та електротехніки «Енергія» та ІV спеціалізована виставка «Альтернативна енергетика. Екотехнології. Природокористування».  Також на форумі  відбулася презентація  проекту  із застосування двох фотоелектричних установок загальною потужністю 35 кіловат на дахах будівель Посольства Німеччини в Києві і виставкового центру КОЗАК-палац у Запоріжжі, що реалізується німецькою компанією. Проект є частиною програми «Сонячний дах» німецької енергетичної агенції  і втілюється  за  фінансової підтримки федерального міністерства економіки та технологій (Німеччина) в рамках ініціативи «Відновлювальні джерела енергії — зроблено в Німеччині».

Заступник голови Запорізької
облдержадміністрації
Петро ГОНЧАРУК:

— Міжнародний енергетичний форум забезпечив  плідне обговорення можливих напрямків розвитку майбутнього української енергетики. Було запропоновано низку продуктивних  проектів, зокрема  у сфері  забезпечення енергетичної санації будинків, систем теплозабезпечення на основі теплонасосних технологій, енергоефективного освітлення, біопаливної сировини, біогазових проектів, сміттєпереробної енергетики, а також у сфері очистки стічних вод промислових підприємств. Форум надав  нам додаткового імпульсу  до завершення  розробки регіональної Програми підвищення енергоефективності.