ТЕНДЕНЦІЇ

Життя поліпшиться через два-три роки, а цьогорічна інфляція може вийти за прогнозовані межі

Таку думку щодо розвитку нашої економіки та інфляційних процесів висловили аналітики під час "круглого столу" "Що очікує гривню у 2011 році? Ризики девальвації". У своїх виступах компетентні фахівці окреслили можливі сценарії розвитку, які нас чекають найближчим часом. Подекуди вони здаються песимістичними. Проте аналіз ситуації свідчить, що і гірше вже не буде.

Так, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий переконаний, що стабільність в українській економіці залежить від інвестицій в підприємництво. За його словами, зараз спостерігається певна стабільність, і вона може бути збережена. "Нам варто було б докорінно переглянути ставлення - до виробництва, ринків, приватного сектору і передовсім до підприємництва. Без підприємництва не буде ані ринків, ані валюти, ані експортних доходів, не буде інвестицій. Підприємці роблять інвестиції", - наголосив економіст.

Він назвав дуже поганим те, що держава у 2010 році "перетягнула на себе" всі інвестиції і відрізала всіх від інвестиційних джерел. "Інвесторів має бути мільйони, а не один. Тоді це буде ринкова економіка з усіма її потребами", - резюмував експерт.

Для стимулювання розвитку України уряд має підтримувати внутрішнього виробника, а не орієнтовані на експорт підприємства. Таку думку висловив виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук. "Аби якимось чином стимулювати розвиток (України. - Ред.), треба плекати внутрішнього виробника, зробити його конкурентним, який би міг при зростанні попиту на ньому заробити і, відповідно, платити податки. На жаль, цього немає. Всі наші преференції, пріоритети і пільги йдуть на тих людей і підприємства, які орієнтуються на експорт. Контроль за цим процесом, по суті, втрачений. Зростання економіки певною мірою орієнтується на зовнішній попит. Уряду треба встановити контроль за цим, розробити дієві інструменти впливу", - підкреслив Д. Боярчук. Через це, зокрема, на думку експерта, ми сьогодні спостерігаємо структурну інфляцію. "Насамперед - неефективність виробництва, корумповані схеми. Як наслідок, в Україні інфляція і рівень цін за цих умов у середньостроковій перспективі будуть вищими, ніж прогнозується. Реальний ефективний курс гривні укріплюється. Це призведе до того, що з часом експорт придушиться, оскільки ми стаємо неконкурентними не тільки за якістю, а й за ціною", - наголосив він.

За результатами минулого року, за даними Національного банку, платіжний баланс показав, що загальний баланс має позитивне сальдо 5,1 млрд дол. На даному етапі це є об'єктивною передумовою для того, що ми маємо укріплення гривні. Таким чином, ми можемо зіткнутися з ситуацією у цьому році, коли з одного боку, буде інфляція гривні, хоча б на рівні 10%, а з другого - ми можемо мати номінально стабільний курс гривні стосовно інших валют. І це означатиме продовження тієї тенденції до ревальвації гривні, яку ми мали торік.

Інфляція може вийти за межі, які спрогнозував уряд (на 2011 рік - на рівні 8,9%). Це підтверджується певними тенденціями. Перше: повернення державою боргів на суму понад 90 мільярдів грн - це дуже ризиковано для бюджету, тому що може супроводжуватися невиконанням фінансових зобов'язань перед бюджетною сферою, перед отримувачами субсидій, -констатують експерти. Існує ймовірність виникнення нових депресій і дрібних дефолтів. Поява останніх - це прояв фінансових дисбалансів, нестачі грошей і продовження кризи державних фінансів.

Крім цього, у нинішньому році продовольча інфляція буде випереджаючою у порівнянні з іншими показниками. Про це заявив директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. Експерт вважає, що це негативно сприйматиметься з точки зору якості життя і платоспроможності населення. "Об'єктивно поки що передумови для цього є", - підкреслив експерт. Також українцям не варто розраховувати на підвищення зарплат у найближчі два роки. "Я не думаю, що варто очікувати активного зростання доходів населення. Можливо, що за рахунок активних дій уряду зростатимуть доходи менш оплачуваних категорій. Це стосується бюджетного сектору, можливо, пенсійного". Водночас, наголосив експерт, у цьому і наступному роках "чогось дуже позитивного" очікувати людям навряд чи доведеться. "Це не означає, що буде гірше, але значного поліпшення все-таки не буде. Найголовніше, на що варто було б розраховувати, - це збільшення впевненості в завтрашньому дні, у своїй робочій позиції, оскільки поступово відновлюється стабільна робота підприємств і економіки", - підкреслив Я. Жаліло.

Насамкінець своїх прогнозів експерти майже одностайно наголосили: треба переглянути ставлення до внутрішнього виробника, стимулювати його, забезпечити інвестиціями, провести структурні реформи, і тоді наша економіка швидшими темпами справлятиметься з посткризовими наслідками.