Вже давно ні для кого не є секретом, що обороноздатність української армії буквально знищували протягом останніх років. І відновити її ось так за кілька місяців майже неможливо, особливо коли в країні фактично відбуваються військові дії. Проте, як свідчить мудре прислів’я, — той, хто не годує свою армію, годуватиме чужу. Так сталось і у нас. Тому зміни в оборонній системі зараз як ніколи актуальні. 

Прозондувати ситуацію

Сьогодні Україна фактично обороняє Європу, яка стоїть за крок від глобальної війни. І це не лише голосні слова чи чиясь власна думка. Саме так вважають експерти, оцінюючи нинішню ситуацію.

— Путін не обмежиться анексованим Кримом та нестабільністю на сході України й піде далі на країни Балтії та північний Казахстан. Порушення повітряного простору західних країн літаками Росії, затримка литовського судна, викрадення естонського офіцера — це все свідчить про факти зазіхання на чужі території, — наголошує директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак. — Іншими словами, таким чином Володимир Путін зондує ситуацію. Адже якщо зіставити всі перелічені вище події, стане зрозуміло, що російський президент з’ясовує реакцію світової спільноти на той чи той свій крок. Останнє таке зондування відбулось, коли регулярна армія сусідньої країни увійшла на територію України. І зроблено було це так, що про це дізнався увесь світ. Проте реакції на ці дії фактично не було. Більше того, якщо раптом Путін візьме участь у засіданні великої двадцятки, то це означатиме, що ізоляції російського президента не відбулось. Вважаю, що зараз думка про його ізоляцію є не чим іншим, як фікцією.

Звісно, було б несправедливо говорити, що світова спільнота залишилась осторонь подій, які відбуваються на сході нашої країни, адже було введено санкції проти Федерації. Хоч, можливо, більшість українців очікувала на дещо більшу підтримку, а не лише на санкції.

— На мою думку, яку поділяє чимало експертів, зараз потрібно робити ставку не лише на дипломатичне розв’язання конфлікту, а й на відновлення обороноздатності країни. Ми маємо шанс це зробити і повинні ним скористатись, — впевнений Валентин Бадрак. — Нині ситуація така: якщо ми не відновимо сили оборони, то не відомо, чи виживе «проект» Україна. Поки що ми не спостерігаємо тієї уваги до оборонного потенціалу країни, яка б мала бути. Щодо заяв кремлівських сусідів, що, мовляв, якщо Україна почне будувати на кордоні стіну, то це зашкодить налагодженню відносин, то я заявляю, що ці самі відносини з Росією можуть бути лише після Путіна. 

Стыйкий мир вимагаэ новоъ выйськовоъ техныки. фото з сайту прес-центру АТО

Правильні резерви

Щодо питання, як створювати сили оборони, експерт наголошує, що є кілька важливих пунктів. Перш за все, потрібно створити єдиний орган управління, а також налагодити чітке керівництво військами і перехід на бригадні структури. «Ми сподівались, що єдиним органом управління буде Генштаб, але він таким не став», — зауважує Валентин Бадрак.

Наступний крок, про який дуже багато говорять, але мало що роблять для його впровадження, — суттєва кадрова чистка як у Міністерстві оборони, так і в МВС.

— Найстрашніше, що досі ніхто не відповів за бездіяльність, прийняття хибних рішень, тобто за ті проблеми, які було створено військовим керівництвом, — переконує Валентин Бадрак. — Я наведу лише один приклад: було закуплено протитанкові ракетні комплекси, які протягом двох місяців Міноборони не передавало силам оборони. І таких випадків десятки. Зокрема є й випадки відвертої корупції, за які теж нікого не покарано. Ще один дуже важливий момент — зменшення хвилі патріотизму. І не в останню чергу це пов’язано з тим, що мотиваційний пакет не було повністю запущено. Ми (група експертів) такий мотиваційний пакет із 20 пунктів пропонували ще кілька місяців тому, коли наголошували на необхідності опрацювати питання житлового і освітнього забезпечення, пенсійного і медичного страхування військових.

Важливий момент — активне переозброєння. Мають відбуватись закупівлі наявних озброєнь. На думку експертів, армію і сили оборони можна відновити і зробити дійсно сильними в два етапи. Насамперед протягом року необхідно посилювати вітчизняні сили оборони. Терміново слід закуповувати високоточну зброю, системи захисту від неї (для бронетехніки і гвинтокрилів) і самі гвинтокрили.

— Після закупівлі озброєння вже через рік-півтора ми повинні почати відновлювати оборонний потенціал на стратегічному рівні, — впевнений Валентин Бадрак. — На жаль, мушу сказати, що створити таку армію, як у Ізраїлю чи Тайваню, Україна зможе лише через сім або й більше років. Адже є цикли виробництва озброєння, а є час, потрібний на його освоєння. Від цього ми нікуди не подінемось. Звісно, сьогодні всі процеси пришвидшились, але все одно в цьому випадку не може бути гіперстрибків. Тому в першу чергу треба забезпечити сили оборони, щоб вони могли і мали чим боротися.

Ще один важливий момент — активна робота над створенням резервів. Ідеться про відновлення фактично всієї техніки, яка є в арсеналах, і навчання, в тому числі й призов молодих людей для того, щоб вони освоїли озброєння. Таким чином зможемо забезпечити Україну потужними резервами.

Не можна не згадати і про посилення розвідувальних структур. Це дуже важливо, адже стосується несилових можливостей впливу держави. Тобто в Україні має бути потужна аналітична розвідка, структури інформаційного впливу і, врешті-решт, органи, які займатимуться агентурною розвідкою. Адже наші військові тривалий час жили мирним життям, тому й виявились неготовими до військових дій.