ДАТА

Цього дня 1918 року київські студенти прийняли бій під Крутами, захищаючи столицю

У бій вони пішли за покликом серця. Молоді, гарячі. Романтики, які прагнули кращого життя. Його реалії зустріли їх свистом куль і розривами снарядів. У відчаї юнаки кидалися з багнетами в атаку. І падали, падали... Плакали за ними не лише матері. Їх пам'ятає Україна. Ось уже 93-й рік люди збираються на полі бою та в інших місцях, аби згадати і вшанувати юних, які не стали дорослими за віком, але по-дорослому стверджували своє право мати незалежну державу.

Роки не стирають пам'ять, а лише загострюють відчуття величі пориву молодих. Про це говоритимуть, вшановуючи їх у Крутах і в столиці. Так сталося, що у Києві в ці дні кінематографісти знімають фільм за романом Булгакова "Біла гвардія". На Андріївському узвозі, біля Будинку письменника, можна зустріти безвусих юнаків у юнкерській формі далеких часів. Дивлячись на них, уявляєш тих, що пішли у вічність.

А ще думаєш про відповідальність політиків, котрим молодь вірить на слово, яке часто не підкріплюється ділом. Про це маємо пам'ятати всі, вшановуючи й виголошуючи слова захоплення і вдячності на землі, политій кров'ю покоління, яке віддало життя за світлу ідею. Мало пам'ятати і шанувати. Юнаки, що пішли у вічність, закликають нас робити висновки і дбати, щоб не приносити в жертву цвіт нації.