ПРОТЕСТИ

Європейська молодь  не згодна  зі змістом Торговельної угоди проти контрафакту, яка має запобігти піратству в Інтернеті
 

Дійові особи  чергової «порохової змови» — десятки тисяч молодих людей у всій Європі, які вже кілька вихідних поспіль виходять на вулиці та площі своїх країн, протестуючи  проти  ратифікації місцевими парламентами угоди АСТА. Вона, на думку розробників, допоможе боротися з порушенням авторських прав, а на переконання противників — є  спробою  встановити цензуру у Всесвітній мережі.

Передовсім  зазначена міжнародна угода, яку підписали 22 з 27 країн ЄС,  передбачає створення окремої організації, що  займатиметься пошуком контрафактної продукції. Серед іншого, провайдери повинні будуть доповідати про порушення їхніми користувачами авторського права. А митники при перетині кордону, приміром,  матимуть право перевіряти ноутбуки пасажирів у пошуках піратської продукції.

У нинішніх протестувальників обличчя середньовічного бунтаря. Фото з сайту daylife.com

Символом народного протесту стала маска Гая Фокса, якого нинішнє покоління асоціює, радше, не з персонажем середньовічної історії,  а з героєм коміксів Алана Мура.

«Свобода дорожча за гроші!»    головне гасло нинішніх демонстрантів у Болгарії, Чехії, Польщі, Німеччині, Австрії, Естонії, де  громадяни вимагають винести АСТА на громадське обговорення — надто багато спірних положень вона містить. А першою перемогою незгодних стало те, що  в  більшості держав таки призупинили процес ратифікації.

На загальноєвропейському рівні угоду планують  обговорювати у Європарламенті в червні. А тим часом з’явилася ще одна інформація, яка вже безпосередньо стосується нас: Міжнародний альянс інтелектуальної власності звернувся до Торгової палати США з проханням зняти з України преференції безмитного ввезення окремих груп товарів у зв’язку з високим рівнем інтернет-піратства в Україні. Мовляв, основною перешкодою для ефективної боротьби проти інтернет-піратства є закон про телекомунікації, де говориться, що інтернет-провайдери «не несуть відповідальності за зміст інформації, переданої через свої мережі».

Рішення Торгової палати США залежатиме, зокрема, й від того, чи потрапить Україна до  списку  особливої уваги, який має бути  опублікований в середині лютого.  А від вердикту Торгової палати вже залежатиме, чи побачимо ми  маску Гая Фокса на  київських вулицях.

Адже після голлівудської екранізації коміксів Алана Мура маски з фільму стали популярним символом руху протестувальників: від активістів руху «Анонімів» до учасників акцій «Захопи Волл Стрит».

І як тут не погодитися з письменником Аланом Муром, який у коментарі Бі-Бі-Сі зазначив: «обличчя» сьогоденних протестувальників, запозичене у бунтаря-католика, нагадує, що дух революціонера досі живий і завжди готовий повстати проти несправедливості, навіть якщо знаряддям боротьби є соціальні мережі, а не порох.