ПРОБЛЕМА

В Очакові запустили новий водогін, але люди досі не відчули поліпшення

Воду в Очакові на Миколаївщині подають за графіком. Вранці і ввечері. Так триває вже понад 20 років. Місцеві жителі звикли. І ще й радіють — тому, що останнім часом у вихідні вода буває «навіть» удень. На запитання журналіста «Урядового кур’єра»  — «Чи є у вас проблеми з водою?» — немолода жителька міста щиро відповідає: «Ні, жодних проблем, вода у нас двічі на день».

А ось військовий пенсіонер Володимир Чугайло категоричний:

— Вода бридка. Брудна і засолена, доводиться додатково її очищати. У мене вдома три фільтри, тільки після третьої фільтрації воду можна пити. То ці фільтри доводиться замінювати кожен місяць. Хоча в інструкції сказано — раз на півроку.

Малюнок з сайту cartoon. kulichki.com

Що таке гідрофор?

На думку пенсіонера, вода такої якості становить реальну загрозу здоров’ю людей. Володимир Миколайович розповів, що більшість жителів Очакова придбали гідрофори, щоб мати хоч якийсь запас води. Гідрофор — це таке автоматичне обладнання, що складається з гідронасоса і гідроакумулюючого бака. Але самі баки доводиться раз на місяць ретельно мити, бо вони «обростають» іржею і брудом.

Особливо гостро брак води відчувається в Очакові влітку. Під час курортного сезону населення 15-тисячного курортного містечка збільшується чи не вдесятеро за рахунок відпочивальників. До речі, їх могло б бути набагато більше — Очаків відносно дешеве місце для літнього відпочинку і тим приваблює. А місцеві жителі отримали б додаткові робочі місця. Але заважає збільшити кількість курортників «водна» проблема: лише періодичну «присутність» питної води морською аж ніяк не компенсувати. Місцеві жителі намагаються для себе знайти хоч якийсь вихід у міру сил і можливостей: одні обзаводяться гідрофорами, інші копають колодязі, треті змінюють водопровідні труби… Бази відпочинку облаштовують власні свердловини. Та в цілому проблема довгий час не розв’язувалася.

Однак віднедавна ситуація почала змінюватися. Ввели в дію після серйозної реконструкції Матросівський водовід. У результаті прокладання майже 17 км водогону від села Матросівка до Очакова місто має отримати воду. Чисту, якісну і, що важливо, цілодобово.

Фінансували роботи з реконструкції водоводу за рахунок субвенції з державного бюджету на заходи щодо соціально-економічного розвитку регіонів. Загальна вартість об’єкта становить 10 937,0 тис. грн. Виконав роботи якісно і в короткий термін підрядник — підприємство «ГенірБуд». Як розповів директор підприємства Ігор Светлицький, за чотири місяці було побудовано дві нові свердловини на території села Матросівка, а дві існуючі свердловини пройшли очищення ультразвуком, внаслідок чого їх продуктивність збільшилася на третину.

Прокладено кілометри водопроводу, по них вода з чотирьох свердловин надходить до резервуара в Очакові. Поряд зі старим резервуаром, який уже не виконує своєї функції, побудовано новий. Неякісну воду очаківці отримували саме зі старого накопичувача. У ньому не тільки вода, а й бруд, і бактерії акумулювалися, особливо влітку, в спеку. У новому ж накопичувачі утримуватиметься постійна температура води. Сучасні технології гідроізоляції дають змогу це зробити.

Проектна продуктивність водозабору становить 1700 куб. м на добу. В рамках проекту «Реконструкція Очаківського водоводу» відремонтовано насосну та хлораторну станції, свердловини огороджено 30-метровою санітарною зоною, встановлено нові лінії електропередач. Потужність нового водогону — 80 кубометрів води на годину. Це повністю забезпечить потреби жителів. Однак хоч водогін у дію і ввели, та про поліпшення ситуації для очаківців ми досі говоримо лише в майбутньому часі.

Турецькі мережі працюють і досі

Бо для них поки що нічого не змінилося: як подавали воду за «мокрим графіком», так і подають, і коли люди відчують покращення, нині невідомо. Бо сам водогін — то лише половина справи. Як зазначив на відкритті водоводу голова облдержадміністрації Микола Круглов, після першого кроку, який вже зроблено, реконструкції підлягають станція роздачі води по місту та водопровідні мережі. Воду продавати вигідно, тож потрібно замкнути систему: починаючи від накопичувача і завершуючи встановленням лічильників на воду. Микола Петрович поставив завдання місцевій владі — забезпечити безперебійне постачання води до будинків очаківців до початку курортного сезону, для чого слід відремонтувати старі водопровідні мережі та прокласти нові.

Секретар Очаківської міської ради Сергій Бичков пояснює:

— Першу й головну проблему — накопичення води в ємкість і наявність добового запасу її для міста — вирішить Матросівський водовід. Друга проблема, яку ще належить розв’язати, — це стан внутрішніх мереж. Історично склалося, що в місті досі функціонують старезні турецькі водопровідні мережі, їм більш ніж 200 років. Крім того, є мережі, які будували до війни, а ще є й відносно сучасні, споруджені у 70-80-х роках минулого століття. Зношеність їх катастрофічна. Як наслідок — величезні втрати води. Лише всередині мереж втрачається до 40%. Тому після введення в дію Матросівського водоводу поетапно підключатимемо мікрорайони міста, одночасно приводячи до ладу всю систему.

А поміняти доведеться, не багато — не мало: 180 км труб. Планується зробити це протягом двох років. Але де взяти на це гроші? Як повідомив міський голова Очакова Микола Топчій, є дуже серйозна проблема у складанні карти внутрішніх водопровідних мереж.

— Буквально в ручному режимі, від колодязя до колодязя, по одному метру вимальовуємо карту, — зазначив міський голова. — На розробку проекту з реконструкції мереж кошти «забиті» у міському бюджеті на 2012 рік. Але самі ми реконструкцію не потягнемо. Тож звернулися з проханням виділити кошти субвенції з державного бюджету на заходи щодо соціально-економічного розвитку регіонів. Нам пообіцяли, що після того, як буде готовий проект, кошти отримаємо.