Уряд категорично не сприймає заклики щодо федералізації України, тим більше, коли такі заклики лунають від міністерства закордонних справ іноземної держави. Для нашої країни прийнятний принцип децентралізації. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час Сьомого київського безпекового форуму «Безпека на лінії розриву».

За словами глави уряду, цей підхід передбачає, зокрема, ліквідацію державних адміністрацій, передачу повноважень місцевим органам влади і виконавчим комітетам, що формуються на місцях: «Він передбачає право кожної людини впливати як на центральну, так і місцеву владу та визначати місцеву владу у себе в регіоні, а не в Києві».

У цьому контексті Арсеній Яценюк підкреслив: ще до президентських виборів Україна повинна чітко заявити, якою буде нова українська Конституція. Прем’єр зазначив, що в українській історії кожен уряд чи президент намагалися переписати Основний Закон під себе: «Люди стояли за зміну системи, а не за зміну облич. А зміна системи перебуває в площині нових конституційних змін, нового співвідношення повноважень між парламентом, урядом, інститутом Президента, судовою гілкою влади і передачі повноважень від центральної влади на місцях».

Братерство під дулами танків

Говорячи про поточні зовнішні загрози для нашої держави і Європи загалом, Арсеній Яценюк наголосив, що потрібно розпочати діалог про те, якою повинна бути система безпеки, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Військова інтервенція з боку Росії в Україну зруйнувала фрагментарну систему безпеки. І на російську агресію, на жаль, у світі немає адекватної відповіді. Глава уряду підкреслив, що дії Російської Федерації стосовно України є не просто порушенням норм міжнародного права, а зухвалим міжнародним злочином: «Незважаючи на десятки договорів про братерство та партнерство, тільки в 2014 році ми усвідомили, що таке російське братерство. Це російські танки і війська, які захопили Крим. Це російська воєнщина, яка оточила всі кордони Української держави. І це «вільні протестувальники», які захоплюють приміщення СБУ і вилучають сотні автоматів Калашникова під наглядом російської агентури і з прямим фінансуванням антиукраїнських і антидержавних операцій російською владою. Якщо хтось сподівається, що питання Криму буде знято з порядку денного, то ці сподівання марні. Українська держава ніколи не визнає анексії Криму, і настане час, коли Україна відновить контроль над українською територією — Автономною Республікою Крим», — заявив Прем’єр.

Він висловив переконання, що західні партнери, які надали нам безпрецедентну політичну підтримку, і надалі так само жорстко сповідуватимуть принципи виконання міжнародного права і що повернення до принципу «замовчування проблем» цього разу не буде.

«Звертаємося до наших міжнародних партнерів з тим, аби сісти за стіл переговорів і напрацювати нову спільну модель безпеки для Європи. Це має бути не просто письмове зобов’язання, а гарантія того, що більше ніколи не повториться ситуація, коли країна, яка була членом «Великої вісімки» і є постійним членом Ради Безпеки ООН, безпрецедентно порушує міжнародне право», — наголосив глава уряду.

Міжнародне співтовариство в цих умовах зобов’язане знайти гідну відповідь будь-якому агресорові, який вважає, що завдяки наявності ядерної зброї та великої армії можна переглядати кордони, захоплювати незалежні країни і фактично переглядати результати Другої світової війни.

«Таких викликів, які є сьогодні для Української держави, жодне покоління незалежної України не мало. На наше покоління, на кожного з нас ці виклики випали, і ми подолаємо їх. І наші діти знатимуть, що ми зробили велику справу для них — зберегли Україну, зробили її частиною ЄС і повернули собі території, які належать Українській державі. Україна виборола свободу для своїх громадян. А тепер треба вибороти свободу в світі», — сказав Арсеній Яценюк.

З огляду на це він вважає, що наша держава не має іншого виходу, крім як будувати та модернізувати власні Збройні сили. Так, Росію частково ізольовано на міжнародній арені, проте своїх військ від кордонів України та з Криму вона не відвела.

«Нині в Україні є дуже серйозне зростання настроїв на підтримку ідеї євроатлантичної інтеграції. Але при цьому ми як уряд чудово усвідомлюємо: посилена співпраця з Північноатлантичним альянсом означатиме, що Росія знову використає цю карту і намагатиметься колоти Україну, як вона нині це робить. Треба бути відвертим: навіть якби Україна сьогодні виявила бажання вступити до Альянсу, то чи отримала б вона консенсус? Навряд чи. Тому в нас немає іншого виходу, як будувати власні Збройні сили», — підкреслив Прем’єр. 

Прем’єр переконаний: люди на Майдані стояли за зміну владної системи. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Майбутнє оберемо без вказівок

Також на форумі виступив в.о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця. Він відзначив безпрецедентну консолідацію міжнародного співтовариства навколо підтримки територіальної цілісності Української держави, засудження дій Російської Федерації. «В умовах агресії з боку Росії українці як ніколи раніше об’єдналися навколо ідей національного суверенітету та європейського майбутнього», — додав він, висловивши впевненість, що завдяки відданості українського народу цінностям свободи й демократії, а також важкій праці Україна зуміє досягти поставленої мети — інтеграції в ЄС, повідомляє прес-служба МЗС.

При цьому глава зовнішньополітичного відомства зауважив, що нині наша країна не обирає між Європою та Росією. «Єдиний вибір — між минулим і майбутнім», — заявив Андрій Дещиця, підкресливши, що український народ зробить цей вибір самостійно, без будь-яких вказівок ззовні.

В режимі прямого включення під час форуму виступила заступник Державного секретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд. Вона заявила, що процес федералізації може призвести до розколу України, тому відповідні вимоги Росії неприйнятні, повідомляє УНІАН. «Конституційна реформа повинна бути суто українською. Саме українці мають вирішувати, якою буде ваша країна в майбутньому, а не зовнішні сили. І абсолютно неприйнятно для Росії висувати вимоги щодо федералізації, що підвело б Україну до великих ризиків розпаду країни», — сказала вона. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»