ПРАВОПОРЯДОК

Новий рік і Різдво в дзеркалі міліцейської статистики      

Така вже особливість свят і багатьох вихідних: у ці дні міліція відзначає трохи менше злочинних проявів та інших правопорушень, ніж у будні. Не стали винятком і цьогорічні Новий рік та Різдво: загалом у державі зафіксовано на 20—30% злочинів менше, ніж зазвичай. Навіть кількість дорожньо-транспортних пригод зменшилася в середньому на 15-20%. Про якийсь феномен говорити не доводиться — можливо, так званих «схильних до правопорушень осіб» обсідають інші клопоти чи загальний новорічно-різдвяний настрій спрацьовує… Але очевидно, що увага і зусилля міліції в плані охорони громадського спокою цими днями, можна сказати, подвоюється, а це не може не даватися взнаки.

— Щодоби для забезпечення правопорядку в державі під час свят залучали понад 21 тисячу працівників міліції і близько чотирьох тисяч військовослужбовців внутрішніх військ, — повідомив учора на прес-конференції в Главкомі заступник начальника Департаменту охорони громадського порядку МВС України Сергій Поготов. — Зрозуміло, особовий склад усієї української міліції було переведено на посилений варіант несення служби, а в міністерстві та всіх територіальних управліннях цілодобово працювали відповідні оперативні штаби. Головну увагу, окрім забезпечення правопорядку в місцях масового перебування людей, приділяли й безпеці дорожнього руху. 

Зокрема супроводу працівниками Державтоінспекції організованих груп дітей, які мандрували під час канікул до столиці та інших міст на святкування Нового року і Різдва.

Зрозуміло, стежити було за чим: у новорічну ніч відбулося майже 1500 масових заходів, у яких взяли участь понад мільйон 200 тисяч громадян. Ще більше роботи додалося на Різдво, коли в майже 17 тисячах культових споруд відбулися Різдвяні богослужіння за участю принаймні шести мільйонів віруючих. До речі, майже в 200 храмах і церквах Різдво святкували поперемінно представники різних релігійних конфесій, але все пройшло спокійно і, як кажуть, толерантно. Найбільш велелюдні релігійні заходи вже традиційно відзначалися на Львівщині, Тернопільщині та Івано-Франківщині.

За словами Сергія Поготова, не меншою толерантністю відзначалися в ці дні й правоохоронці, яких спеціальним розпорядженням міністра зобов’язали бути максимально уважними до громадян. Здебільшого міліція працювала на запобігання правопорушенням, тож багатьох не в міру «веселих» щедрувальників та колядників головним чином умовляли не псувати свято навколишнім, а то й благополучно доставляли по домівках і передавали з рук у руки дружинам чи батькам.

Хоч без прикрих подій не обійшлося, про що свідчать новорічні міліцейські зведення. То у Вознесенську на Миколаївщині «мінували» вокзал, то у Змієві на Харківщині двоє «відморозків» вчинили розбій, то на Івано-Франківщині затримали наркоторгівців. Траплялися і серйозні злочини. Зокрема в одному із сіл на Одещині 50-річний син після спільного застілля вбив старого батька, в Києві з невідомих поки що причин чоловік позбавив життя своїх близьких і самого себе, а на Вінниччині  ревнивець за новорічним столом порізав «суперника»…  На жаль, жоден Новий рік не обходиться і без травмування людей піротехнікою — на сьогодні зафіксовано 17 таких випадків в Одеській, Вінницькій, Чернівецькій, Запорізькій, Кіровоградській областях та в Криму. Постраждало 20 осіб, які отримали поранення різного ступеня тяжкості. Переважно через недотримання правил безпечного користування ними в стані алкогольного сп’яніння.

Одне слово, якби не ці та інші випадки, що трапилися у святкові дні, можна було б сказати, що новорічні і Різдвяні свята пройшли спокійно.