Останнім часом Президент Петро Порошенко провів низку телефонних розмов з керівниками європейських держав щодо ситуації, яка склалася на сході держави. Йшлося про ескалацію воєнного конфлікту, який уже відкрито підтримує Москва. Напередодні засідання Європейської Ради глава нашої держави вважав за потрібне донести до відома лідерів європейських країн правдиву інформацію про ситуацію на сході України й почути їхню точку зору щодо розгортання збройного конфлікту, підтриманого ззовні.

У розмові з Прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском проблему обговорили всебічно. Глава польського уряду підтримав нашу позицію стосовно врегулювання ситуації на Донбасі й висловив співчуття у зв’язку зі збільшенням кількості жертв українських військових.

«Дуже важливо, що Ви маєте репутацію Президента миру, який водночас рішуче налаштований на захист суверенітету і територіальної цілісності України, — заявив він. — Такий підхід підтримує Польща, він міцно ∂рунтується на позиціях, визначених у рішеннях ЄС».

Президент подякував Польщі за підтримку і попросив посприяти прискоренню процедур митного контролю на спільному кордоні. Йдеться про партію закуплених бронежилетів, які могли б урятувати життя українським солдатам, однак застрягли на польській митниці. Дональд Туск погодився з необхідністю спростити процедуру та розв’язати проблему якнайшвидше.

Петро Порошенко також висловив стурбованість щодо маніпуляцій та відвертої брехні російської пропаганди, яку поширюють у європейському медіа-просторі. Співрозмовники обмінялися думками стосовно механізмів і нових можливостей донесення правдивої інформації про ситуацію в Україні.

Було обговорено й можливість створення польсько-литовсько-української військової бригади «УкрПолЛитБриг», тож найближчим часом сторони домовилися підписати відповідну угоду. Наприкінці розмови Президент висловив слова вдячності Прем’єру Польщі як за гуманітарну допомогу для наших Збройних сил, так і за програми освітнього та культурного спрямування для молоді. Він запропонував Польщі долучитися до програми створення робочих місць на визволених від терористів територіях Донбасу.

Про ще тісніше співробітництво між двома державами йшлося і в розмові з Президентом Литви Далею Грібаускайте. Петро Порошенко подякував за те, що Литва однією з перших ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Даля Грібаускайте запевнила, що позиція Литви буде такою ж послідовною та рішучою і під час засідання Європейської Ради, де передбачено обговорення дій Євросоюзу на підтримку України.

Підтримати там нашу країну пообіцяв і Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой, запевнивши українського Президента, що народ і уряд Іспанії підтримують український народ у часи воєнного протистояння.

Під час консультацій з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель було обговорено шляхи організації зустрічі Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції. З огляду на те, що після зустрічі Меркель з Путіним це повідомлення набуло дивного трактування, канцлер акцентувала на неправильному тлумаченні вислову речника федерального уряду щодо прямих переговорів із сепаратистами.

Сторони торкнулися питань, які стосуються залучення Місії ОБСЄ для моніторингу та верифікації кордону. Йдеться про розміщення інспекторів ОБСЄ на українсько-російському кордоні, зокрема на російських контрольно-пропускних пунктах «Донецьк» та «Гуково», а також про можливість застосування безпілотних засобів для моніторингу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»