ПЕРЕOСНAЩЕННЯ

Найсучасніше обладнання та кваліфіковані кадри збагачують країну

Однієї години вистачає учасникам шоу "Давай одружимось", щоб з кількох претендентів обрати потенційного супутника життя, партнера на роки. Бізнесових партнерів обирають інакше. Це кількарічна процедура, якщо говорити про серйозний європейський бізнес. Вивчається якість продукції, яку продукує потенційний бізнес-пертнер, історія його стосунків з іншими учасниками ринку, маркетингова політика, менеджмент.

Той факт, що половина продукції ливарників ВАТ "ПТМЗ" ("Полтавський турбомеханічний завод", http://www. ptmz. com. ua) йде на експорт і переважно до Німеччини, характеризує рівень виробництва, майстерність людей, які працюють на цьому підприємстві. Обсяги експорту солідні. І динаміка росту реалізації всіх численних видів ливарної продукції у 2010 р. хороша: торік продано вдвічі більше литва, ніж у позаминулому році. На нинішній запланували подальше збільшення присутності на різних ринках і тому нещодавно створили власний "Торговий дім". Вважають, це має підняти рівень маркетингової роботи.

Що стоїть за трьома словами?

Технічне переозброєння виробництва. Ці три слова пояснюють передумову досягнення нинішніх результатів.

Таке переозброєння стало можливим по тому, як "ПТМЗ" увійшов до складу концерну "Укрросметал", створеного у середині 90-х Григорієм Дашутіним, нинішнім почесним президентом концерну.

Запровадження сучасної техніки вимагає чималих коштів і самотужки полтавчани б не розв'язали проблеми фінансування, а от у "команді" все вийшло. Поворотним моментом оновлення ливарного виробництва, яким тут займаються вже понад сто років, стало придбання у 2005 р. першої англійської автоматизованої лінії "Омега" - найсучаснішого обладнання для виготовлення форм. Ця лінія уможливила отримання якісних відливок з мінімальними припусками і забезпечила повну регенерацію формовочної суміші, тобто безвідходну технологію, екологічно чистішу за стару. Потім придбали ще одну таку лінію на дільницю сталевого литва.

Ливарне виробництво "ПТМЗ" випускає широкий асортимент продукції для різних машинобудівних підприємств не тільки з чавуну і сталі, а й кольорових металів багатьох марок. З чавуну, до слова, тут віділлють виріб вагою від одного кілограма і до трьох тонн! Кожен матеріал вимагає свого температурного режиму плавлення. Кожне замовлення - своєї кількості розплавленого металу. Тому виробництво обладнали сучасними плавильними печами різних типів і потужностей. Врахувавши досвід європейських конкурентів, придбали і запустили комплекс однотонних печей компанії "ЕGES А. S." (Туреччина).

Суворо дотримуватися вимог замовників до хімічного складу литва допомагає обладнання, придбане в італійської фірми "ОМSG", зокрема, сучасний спектрометр із точністю вимірювання у тисячну частку відсотка для проведення експрес-аналізів.

Якість литва, його номенклатура залежать від того, які моделі можуть виготовити ливарники. Нещодавно полтавчани стали власниками новітнього п'ятикординатного верстата італійського виробництва. Він здатний виготовити моделі будь-якої складності з дерева, пластика, легких сплавів. Розміри виробів можуть сягати габаритів 2,5х1,5х0,66 м! Проектування оснастки і керування роботою верстата здійснюється комп'ютерними системами (CAD/CAM). Звідси -швидкість і точність. До того ж, комп'ютеризоване управління швидко переналагоджує верстат під виконання іншого замовлення.

Нова техніка розширила номенклатуру товарної продукції за рахунок форм. Їх тепер можуть замовити полтавчанам ті, кому потрібне не готове литво, а саме оснастка.

"Залізо" і люди

Якими б сучасними машинами і механізмами не було озброєне виробництво, це все просто "залізо" доти, доки ним не керують розумні голови - хороші менеджери, вмілі робітники.

Начальник ливарного виробництва, член правління Асоціації ливарників України В. Дубовий, начальник ливарного цеху А. Овсій однодумці в тому, що увага до кадрових питань -головна передумова реалізації і поточних, і перспективних планів.

- Зі збільшенням продуктивності обладнання, - говорить В. Дубовий, - ціна недостатньої компетенції обслуговуючого персоналу зростає. І ми, спираючись на прекрасні традиції заводу, змогли сформувати команду відповідальних і кваліфікованих працівників. Та життя у сучасних економічних реаліях, у конкурентному середовищі розслабитися не дозволяє.

Програма, намічена ливарниками на 2011 рік, справді, розслабитися у жодному разі не дасть. Адже полтавчани запланували і зниження собівартості продукції, і економію матеріальних та енергетичних ресурсів, і поліпшення якості виробів, і скорочення вдвічі втрат від технологічно неминучого браку. Це, зрозуміло, в умовах значного зростання обсягів виробництва.

У попередні роки з наміченим тут справлялися. Тому немає підстав думати, що нинішній стане виключенням.

***

2011 рік, який почав свій відлік, буде нелегким для України з огляду на торговий баланс. За прогнозами Кабінету Міністрів, від'ємне сальдо держави (перевищення імпорту над експортом) сягатиме 3,398 млрд дол. США. Зрозуміло, якби в країні таких промислових груп, як "Укрросметал", що загалом експортує 70% продукції (компресорне обладнання, литво, енергетичне обладнання тощо), було більше, ця цифра стала б меншою. Хочеться сподіватися, що обраний урядом курс на підтримку власного виробника сприятиме позитивним зрушенням. Тоді й економічна ситуація повернеться на краще.