Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний посол Туркменістану в Україні Нурберди Аманмурадов, який взяв участь в українсько-туркменському бізнес-форумі в Торгово-промисловій палаті України. «Туркменська сторона готова в будь-який час надати достатній обсяг природного газу для споживачів України. Принцип Туркменістану такий, що ми продаємо природний газ на кордоні. Туркменістан зараз продає кільком країнам світу. Позиція нашого Президента і політика нашої держави полягає в тому, що ми повинні газом поділитися з іншими народами світу. Тому ми добре ставимося до всіх бажаючих купувати його», — розповів посол.

Країна активно працює і над диверсифікацією напрямків експорту газу. «У Туркменістані існує диверсифікація напрямків. Ми продаємо природний газ в Іран, окремо старою гілкою газ іде в Росію. Однією гілкою вже продаємо навіть до Китаю. Триває будівництво дуже потужними темпами старої гілки, і нещодавно підписано третій напрямок у бік Китаю», — додав туркменський дипломат.

У Туркменістані також підтримують диверсифікацію. Фото з сайту gdb.rferl

Туркменістан у 2013 році, нагадує РБК-Україна, поставив мету оптимізувати свої поточні можливості в газовій галузі і наблизитися до виробництва природного газу на рівні 77 мільярдів кубометрів, з яких близько 44 мільярдів призначені для експорту. У свою чергу, заступник міністра закордонних справ України Віктор Майко акцентував на перспективі роботи українських підприємств у Туркменістані.

«Так склалося, що авторитет України в Туркменістані дуже високий. І завдяки хорошому ставленню керівництва Туркменістану до України, і завдяки тому, що більшість українських компаній сумлінно виконують поставлені завдання, дуже сумлінно підходять до того, про що вони домовлялися з туркменськими колегами у різних міністерствах, відомствах, з іншими підприємствами. Загалом, за останні десять років жодних серйозних зривів не було. Не було жодних моментів, які поставили б під сумнів репутацію України, репутацію українських виробників, постачальників, отже перспективи в українських підприємств у Туркменістані дуже великі», — зазначив Віктор Майко.

За його словами, українські підприємці повинні і надалі підтримувати необхідний рівень якості послуг і терміни виконання взятих на себе зобов’язань, адже Туркменістан є стратегічно важливим і довгостроковим ринком для України.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»