Підходи до Київекспоплази пронизані новорічним настроєм.

— Хочу онукові придбати розумну книжку, — жваво ділиться планами літня жінка із супутницею.

— А в мене завдання складніше, — її співрозмовниця у відповідь. — Онука любить рукоділля.

Упевнений, на виставках-ярмарках «Медвін: рукоділля. Подарунки до Різдва» та передноворічному книжковому ярмарку «Медвін: книжкова коляда» не лише жінки, яких довелося чути, а й усі відвідувачі зможуть задовольнити свої інтереси.

Рукодільниці з Бердянська пропонують всім охочим вишивати.

Це четверта в цьому році виставка. Вона присвячена 110-й річниці від дня народження талановитого конструктора авіадвигунів Героя Соціалістичної Праці Олександра Івченка. І це дуже добре, що пам’ять про видатного українця вшановують у такому велелюдному місці — своїх героїв народ повинен знати.

Розмаїття і різнотем’я книжок захоплює. Звичайно, передноворіччя зумовлює пропозицію. Переважають подарункові видання. Приміром, дистриб’ютор видавництва «Махаон» Людмила Любимова пропонує яскраві дитячі видання.

— Виставка — чи не єдине місце, — каже вона, — де нині можна пропонувати книжки. Орендувати магазин — дорого. Пробувала організувати ятку на колесах — міськрада не дозволяє (кавою торгувати можна, а книжками — ні).

Неподалік можна побачити продавця інтернет-магазину Марію Брацейко. В неї гори дитячої літератури. Її купують охоче, бо тут дешевше, ніж на Петрівці.

Пропонують свою продукцію й автори. Скажімо, Олександр Дробаха виставив три книжки серії «Велике серце Гетьманщини». Біля автора збираються слухачі, зацікавлено гортають пропоновані книжки. Автор пробудив інтерес, а це вже половина його успіху. Цій меті на ярмарку слугують майстер-класи, численні презентації, зустрічі з письменниками.

Книжки на всі смаки пропонує «Клуб сімейного дозвілля».

На виставці рукоділля можна й навчатися в досвідчених майстрів вишивати,    формувати букети, упаковувати подарунки, пекти пиріжки тощо. За словами менеджера виставки, це роблять 150 майстрів і понад 60 організацій.

Очі розбігаються. Але не помітити, приміром, продукцію торгово-виробничої фірми «Каролинка Азов’я» з Бердянська неможливо. Вона ніби освітлює всю виставку. А продукція на всі смаки — заготовки для вишивки.

А як не зупинитись біля стенда «Новорічні іграшки від Токарської Олесі». Казка! І все зроблено власноруч. Торгівля не дуже жвава. Подорожчало скло, а тому розписні кульки на 10 гривень дорожчі, ніж торік.

Ще одна особливість: на виставці працює п’ять благодійних фондів. Безліч вишитих квітів пропонують «Діти Чорнобиля за виживання». А ось експозиція Міжнародного благодійного фонду «Планета взаємодопомоги».

— Із січня 2012 року ми розпочали проект «Independent life — зусилля обмежених в русі за змістовне та повноцінне життя», — каже його президент Ірина Сеферен. — Він спрямований на виконання статей Конвенції прав інвалідів на отримання якісних послуг з навчання, реабілітації та інтеграції у суспільство. Вона запрошує до партнерства і просить надати благодійну ресурсну допомогу всіх, хто може.

Про творче об’єднання дітей і молоді з фізичними обмеженнями «Студія ДІМФО» розповідає її керівник Анна Тетервачук.

— Мета організації — сприяння соціальній реабілітації творчих дітей та молоді з фізичними обмеженнями, захист їхніх інтересів. Нині у студії працює вісім гуртків образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва, музики, комп’ютерної грамоти.

«Студія ДІМФО» об’єднує понад 100 осіб віком до 27 років та орієнтована на важкохворих дітей та молодь, які потребують індивідуального підходу.

Як бачимо, народна традиція дбати про обділених долею у передсвяткові дні чітко проявляється. А виставка-ярмарок вирує, захоплює. Отже, виконує своє головне  завдання: націлює на творення добрих справ.

Микола ПЕТРУШЕНКО, Володимир ЗАЇКА (фото), «Урядовий кур’єр»