«Дуже радий, що я нарешті вдома. Все, що відбувалося зі мною останнім часом, здається вічністю…» — перші слова, які сказав на рідній землі Олександр Федорович — рибалка, що вижив після нападу на їхній човен російського катера. Як розповіли журналісти місцевої газети «Рідне Приазов’я» (вони зустрічали Олександра Федоровича на українсько-російському кордоні), він перетнув кордон 6 листопада о 10.30, а невдовзі був у рідному дворі села Безіменне на Донеччині, звідки вийшов у море того фатального 17 липня.

Дружина Олександра Марина тепер зізнається, що не знала про близьке повернення чоловіка, хоч напередодні спілкувалася з ним по телефону. Він тоді сказав: «Готуй шашлик». Однак я подумала, що жартує, — пригадує вона. — Адже попередньо на 8 листопада було призначено судове засідання».

Разом із Олександром Федоровичем в Україну повернувся і адвокат Олександр Кудінов, який протягом тривалого часу веде його справу. З певних причин обидва телефони юриста мовчать (пізніше власник зізнався, що там — майже півсотні неприйнятих дзвінків), але кореспонденту «УК» таки вдалося зв’язатися з ним і привітати з перемогою. «Яка перемога? — дещо здивувався Олександр Кудінов. — Повернення Федоровича на рідну землю — тільки перший етап нашого успіху. А далі відстоювати мого підзахисного доведеться вже на рідній землі. Можу впевнено сказати, що, на мій погляд, боротьба тільки починається, і до остаточної перемоги ще далеко. Можливо, все найважче ще попереду. Але, звичайно, мені дуже приємно, що Федорович уже вдома і зустрівся з дружиною, рідними й близькими. Зрештою, я в цьому не сумнівався і заради цього моменту вліз у борги, витратив багато часу, сил та енергії задля того, аби пришвидшити сьогоднішню подію».

У самому Безіменному на повернення земляка відреагували з полегшенням. «Спершу мало хто вірив, що росіяни відпустять Сашу додому, — зізнається в розмові «не для газети» місцева жителька. — Найчастіше називали два варіанти: або його надовго «зачинять», або ще гірше — в нього після отриманих травм різко зіпсується здоров’я».

«Звичайно, люди дуже задоволені, що Олександр Федорович уже вдома, — розповідає «УК» житель Безіменного, депутат Новоазовської районної ради, правозахисник Василь Коваленко. — Однак це тільки перші кроки до справедливості, яку потрібно відновити. Адже нашого земляка утримували на території сусідньої держави як злочинця, хоч він не здійснював інкримінованих йому злочинів. Було помітно, що трагедія, яка сталася в морі, дечому навчила наших людей і об’єднала. В селі провели публічну акцію на підтримку Олександра Федоровича з вимогою звільнити його і відпустити додому. А ще односільчани намагалися хоч чимось допомогти сім’ям загиблих та взятого в полон рибалки, адже всі вони люди не з багатого десятка… Повернення нашого земляка, певна річ, додає оптимізму, але тішити ілюзіями себе не варто, адже ще треба дуже багато зробити, щоб захистити громадянські права звільненого Федоровича та членів ще чотирьох потерпілих родин».