Барвиста палітра осінніх овочів і плодів на гуртовому ринку особливо красива. Це схоже на велику комору запасливої осені, яка щедро — лантухами садовини й городини — наділяє усіх бажаючих за дуже помірними цінами. Он проїхала автівка з прив’язаним зверху мішком яблук, а он жінка тягне на візку чималий клунок із морквою…

Біля двох вокзалів

Варто зауважити, що чернігівський гуртовий ринок — складова частина Привокзального ринку. Саме сюди щодня поспішають тисячі пасажирів із десятків автобусів і потягів — хто купувати, хто продавати. Тож традиційно ціни тут завжди були помірними, що приваблювало і городян, і жителів навколишніх сіл. А якщо врахувати велику — кількагектарну площу ринку та  необхідну інфраструктуру, то ж не дивно, що саме тут облаштували гуртову торгівлю сільгоспродукцією. Так, за сприяння департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації було створено «ринок у ринку».

«Нам подобається, що тут великий вибір садовини й городини, — розповідають покупці Віталій і Оксана Рубани, витягуючи з великої купи сітку з цибулею. — У нас поруч із домом є супермаркет, у якому ми раніше за потреби брали кілограм-другий картоплі чи капустину і кілька морквин. Але коли при нагоді заїхали сюди, побачили ціни й порахували, скільки втрачаємо, купуючи потроху з магазинною націнкою, зрозуміли, що треба йти на гуртовий ринок. Цибуля, приміром, тут на гривню-півтори дешевша (залежно від сорту), а ми її використовуємо багато, бо маємо велику сім’ю. Тож на цій сітці гривень тридцять зекономимо, а якщо візьмемо три сітки — збережеться сотня».

«Та і власники магазинів — теж економні люди. Як ви гадаєте, де вони беруть свою продукцію? — додала бабуся-пенсіонерка, колишня вчителька математики Олександра Василівна, яка прицінювалася до капусти. — На тих самих оптових ринках, де дешевше. А ще ж хочуть і заробити. Купуючи у фермера, ми оплачуємо один закладений у ціну прибуток, а в магазині платимо ще за вигоду для торговельного закладу. Така матрьошка виходить: одна націнка на іншій».

На гуртовому ринку в Чернігові покупець має вибір: брати продукцію сітками, коробками чи на кілограми. Фото Володимира ЗAЇКИ

Вигідно і зручно

Нині на гуртовому ринку можна вивчати географію України. Адже тут продають вирощене не лише місцеві сільгосппідприємства, а й з Черкас, Полтави, Криму, Одеси, Херсону тощо. Один із реалізаторів розповів, що намагався запропонувати городину для торговельної мережі у своїй області, але напоровся на нездоланні перешкоди. З’ясувалося, що заплатити «вхідні», це ще півсправи. А далі треба платити його власнику за те, щоб продукція була гарно і в хорошому місці викладена. Адже будь-який товар можна подати так, що покупці його з руками відриватимуть, або навпаки — обходитимуть десятою дорогою. Однак приплата «за лояльність» з’їдає всю вигоду.

«Одного разу спробував пробитися і відступився, — каже чоловік. — Товариш розповів, як вигідно спродався у Чернігові, і я теж поїхав. Не шкодую: на гуртовому ринку хоч ціна і нижча, ніж у магазині, але я зрештою залишуся у виграші, бо зароблю більше».

У будній день тут не надто людно. Тому здалеку видно чоловіка, котрий навантажує на машину багато мішків. «Не спродалися?» — цікавлюся. «Я купляти приїхав — запаси на зиму для кафе.

Тут якість найліпша, бо на продаж надходить свіжа продукція, відразу із саду-городу. Тож добре зберігатиметься аж до весни».

КОМПЕТЕНТНО

Римма ОЛЕКСЕНКО,
заступник директора департаменту
агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації:

— Створений на Привокзальному ринку майданчик для гуртової торгівлі зручний для товаровиробників області всіх форм власності. Цей соціально важливий захід посприяв і фермерам, і населенню, оскільки є найкоротшим шляхом до підвищення якості та здешевлення продукції. Товаровиробники тепер мають можливість орендувати стаціонарні точки для торгівлі. Зокрема цим скористалися вже двоє господарів із села Вересоч Куликівського району. На черзі — фермер із селища Куликівка, котрий спеціалізується на виробництві м’ясних продуктів. Нині він уже відкрив фірмову точку, а в планах — відкриття магазину для гуртової торгівлі і готовою продукцією, і м’ясом.

Нині ідеєю облаштувати місце для гуртової торгівлі загорівся і директор найбільшого ринку області — «Нива». Це було б дуже доречно, оскільки саме в тій частині міста розташований великий спальний район. Вигідно це і з географічних міркувань: жителям багатьох районів області не доведеться їхати через усе місто на Привокзальний ринок.