В останні дні ситуація у центрі Донецька мимоволі змушувала згадувати кумедного персонажа з відомої кінострічки, який періодично зітхав: «Знову влада змінюється…» У середу вранці правоохоронці вже вдруге звільнили приміщення Донецької обласної ради та облдержадміністрації від радикально налаштованих громадян, яких очолює «народний губернатор» Павло Губарєв. На даху будинку замість російського прапора, який теліпався тут кілька днів, знову підняли державний стяг. Те що, радикалів нарешті «викурили» звідси, у місті пов’язували із наступним — почав виконувати свої службові обов’язки новопризначений голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута. «У нас все нормально, всі на робочих місцях», — повідомив він під час селекторної наради, яку проводив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. У той же час керівник попрохав посприяти деяким кадровим змінам, бо є певний саботаж з боку силових служб, — пояснив він. Схоже, згадана допомога не забарилася, адже у другій половині дня стало відомо, що пішов на лікарняний (а потім на пенсію) недавній керівник обласного управління міліції, також змінився й керівник обласного управління СБУ.

Неважко здогадатися, що мітингувальники під прапорами чужої держави заявили: вони не визнають легітимність нового керівника ОДА і надвечір знову «мирно» зайшли до приміщення. Причому долати опір правоохоронців вирішили ще й перевіреним цинічним способом. Попереду йшли не тільки дебелі молодики, а й жінки похилого віку. «Щоб менти не дуже штовхалися», — попередньо пояснював цю тактику один із організаторів безладу. Збуджені радикали розтрощили величезний акваріум у вестибюлі, розтягли «на сувеніри» кімнату ветеранів, влаштували погром у бухгалтерії. Але що робити із захопленим приміщенням влади і як взагалі діяти далі натовп під російськими прапорами до пуття не знав. Тому з’явилася ідея «порвати» (це вислів одного з лідерів радикалів) учасників антивоєнного мітингу, який увечері зібрався на площі ім. Леніна. Аби «підігріти» забіяк, у мікрофон почали верзти несусвітні дурниці. Мовляв, на мітинг під українськими прапорами зібралися виключно «бандерівці» та бойовики з організацій «Тризуб», «Правий сектор» тощо, на підмогу яким вже поспішає ешелон із спільниками із Західної України. Розігнати їх закликали насамперед чоловіків, які мають досвід військової служби. На абсолютно мирний мітинг, учасники якого виступали за єдину Україну і протестували проти «захисту» з боку російських військ  і «туристів», зібралося більше 5 тисяч донеччан, багато із яких прийшли сюди з дітьми. Агресивно налаштованих молодиків, які волали «Росія!» та «Путін!», було значно менше, проте вони цілеспрямовано й наполегливо намагалися зав’язати бійку. Не маючи змоги пройти через кордони правоохоронців, почали жбурляти у людей, які голосно закликали їх до миру і порозуміння, яйця, димові шашки, палиці. А коли мітинг закінчився, проросійські радикали таки влаштували бійку: у цій ситуації відхід жінок та людей похилого віку мужньо прикривали уболівальники-ультрас команди «Шахтар». На жаль, серед учасників зіткнення є потерпілі. За даними департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА, за медичною допомогою звернулися семеро осіб, а одного довелося госпіталізувати до відділення травматології.

Схоже, це переповнило чашу терпіння місцевої влади, а тому рано-вранці донецькі правоохоронці «на біс» звільнили від радикалів приміщення облради та обл держадмінстрації, затримали найбільш активних учасників згаданих подій, а на даху та на флагштоку знову підняли державні прапори. За словами начальника Донецького міського управління міліції Максима Кіріндясова, так зване мирне зібрання групи осіб, які проводили тут несанкціоновані мітинги та блокували роботу органів влади, не має нічого спільного із мирними акціями. Певний час правоохоронці розраховували на розуміння і вели тривалі перемовини, а далі перевели всі стосунки у правове полею «Всього до органів слідства доставлено більше 70 осіб, всі вони мешканці Донецька та області, а громадян Росії серед них немає», — повідомив Максим Кіріндясов.

Вранці також з’явилася інформація про затримання й «народного губернатора» Павла Губарєва. Ним опікується СБУ, проте правоохоронці поки утримуються коментувати подальшу долю лідера місцевих проросійських радикалів. Тим часом у Донецькій обласній прокуратурі повідомили, що тут розпочали досудове розслідування за ст. 341 КК України (захоплення державних або громадських будівель чи споруд). Причому кваліфікацію у провадженні довелося змінити, оскільки у діях осіб, які захопили Донецьку ОДА, вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 1. ст. 109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Розслідування передано до слідчого відділу УСБУ у Донецькій області, проводяться першочергові слідчі дії, триває допит свідків подій, вивчаються всі наявні матеріали.