НОВИНА

З 6 квітня в залізничні квитки вписуватимуть прізвища пасажирів

Щоб дізнатися, як до такого нововведення ставляться пасажири, мені й із редакції не довелося виходити, адже всі ми — потенційні клієнти залізниці. Більшість моїх колег висловилася негативно щодо іменних квитків. Щоправда, після того, як дізналися, що паспорт потрібно пред’являти лише під час посадки, змінили свою думку. Ті ж, хто наполягав на своєму, аргументували таку позицію тим, що часто за придбаним квитком їхав хтось інший із членів сім’ї. Що ж до спекулянтів, то, мовляв, їх нині не так уже й багато: квитки дорогі, а грошей у людей катма.

Іменні проїзні

Однак розмови розмовами, а з 6 квітня 2013 року оформлення проїзних документів на поїздку залізничним транспортом таки здійснюватиметься за новими правилами: у квитки вписуватимуть прізвища та імена пасажирів зі слів особи, яка їх купує.

Якщо ж оформлення проїзних документів відбуватиметься з використанням мобільного зв’язку, Інтернету, спеціалізованих автоматів самообслуговування, прізвище та ім’я пасажира зазначає особа, яка здійснює оформлення та оплату квитка.

Проїзні документи, придбані до набрання чинності постанови, у яких не зазначено іменних даних пасажира, дійсні, й посадка у поїзд здійснюватиметься без пред’явлення документа, що посвідчує особу.

Якщо пасажир подорожує з дитиною до 14 років, із собою слід мати проїзний документ та оригінал документа, який підтверджує вік дитини.

Стосовно квитків, придбаних за пільговими цінами, то тут порядок їхнього продажу залишається незмінним: документ, який підтверджує право на пільговий проїзд, необхідно пред’являти, і купуючи квиток, і сідаючи в поїзд. Інших додаткових документів, які посвідчують особу, пред’являти не потрібно. 

На поїзди приміського сполучення та регіональні поїзди на квитках (крім пільгових і безплатних) прізвище та ім’я особи не зазначаються і посадка здійснюється без пред’явлення документів, що посвідчують особу.

Під час посадки пасажири пред’являтимуть документи. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

У якості страхового полісу

У Мінінфраструктури пояснюють, що іменні залізничні квитки вводять не лише задля боротьби з перекупниками, а й заради подальшого переходу на електронні проїзні документи. Повний перехід на електронний квиток — одне з основних завдань Укрзалізниці, яке відповідає європейським стандартам обслуговування пасажирів.  До того ж наявність іменних даних у квитках є невід’ємною частиною електронного проїзного документа. Адже у разі будь-яких непорозумінь чи захисту прав пасажира необхідно мати інформацію стосовно того, хто має право на проїзд за сплаченим квитком. Це свого роду страховий поліс пасажира.

Окрім того, продаж через Інтернет дає змогу пасажирам використати більш гнучкі та зручні тарифи, залежно від часу попередньої купівлі квитка, зворотного маршруту, класу поїзда чи вагона тощо. Наскільки це вигідно, свідчить статистика: за період з моменту впровадження послуги бронювання і продажу квитків на поїзди через мережу Інтернет реалізовано понад 3,4 мільйона квитків.

Уведення іменних квитків системно звузить поле для різних зловживань та подальшого перепродажу проїзних документів, що було особливо відчутним у «пікові» періоди, коли квитки на найпопулярніші напрямки й дати скуповували через Інтернет миттєво, позбавляючи можливості інших пасажирів подорожувати.

Є ще одна перевага: за електронний квиток можна сплатити в будь-якому зручному для громадянина місці доступу до Інтернет-мережі, а потім його передати сучасними засобами зв’язку до найвіддаленішого поштового відділення у кожному населеному пункті саме тому пасажирові, якому його придбано. Роздруківка залізничних квитків, оформлених через Інтернет, здійснюється без будь-яких додаткових платежів.

Іменні квитки вводяться постановою Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом», опублікованою в «Урядовому кур’єрі» №54 (4940) за 22. 03. 2013 року, яка набирає чинності через 15 днів з дня опублікування (тобто з 6 квітня 2013 року).

ДОВІДКА «УК»

Документ, який посвідчує особу:

  • паспорт громадянина України 
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон 
  • дипломатичний паспорт України
  • службовий паспорт України
  • посвідчення особи моряка
  • посвідчення члена екіпажу
  • посвідчення особи на повернення в Україну
  • тимчасове посвідчення громадянина України
  • посвідчення водія
  • посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту
  • проїзний документ для виїзду за кордон особи, яку визнано біженцем, та особи, яка потребує додаткового захисту
  • довідка про звернення за захистом в Україні
  • посвідка на постійне проживання
  • посвідка на тимчасове проживання
  • картка мігранта
  • посвідчення біженця
  • проїзний документ біженця
  • паспортний документ іноземця та особи без громадянства.