СМІТТЯ ЗА ПОРІГ

На думку експертів, ця країна недостатньо швидко  вживає заходів задля скорочення витрат

Однак  карати фінансово країну Олімпу і оливок економічно стабільніші партнери по ЄС не поспішають. Хоч президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у своєму публічному   зверненні і попередив про катастрофічні наслідки, які матимуть місце, якщо не будуть розв’язані боргові проблеми  спільного простору, та напередодні лідери Франції і  Німеччини провели телефонну конференцію з вищими грецькими посадовцями, у ході якої запевнили, що Греція залишиться невіддільною частиною Єврозони.  Примітно, що ця заява з’явилася на тлі побоювань нового дефолту у країні та  чергових обіцянок стабілізувати ситуацію на фондових ринках. 

Зокрема, за повідомленням Бі-Бі-Сі, під час конференції грецький прем’єр-міністр Георгіос Папандреу запевнив канцлера Німеччини Ангелу Меркель та президента Франції Ніколя Саркозі, що Афіни виконають усі вимоги для отримання наступного траншу допомоги Європейського Союзу.

А розпочали, як і годиться, з фінансового сектору: другий і третій найбільші банки Греції — Євробанк і «Альфа» — оголосили про злиття в одну установу. У спільній заяві вони висловлюють сподівання, що злиття відіграє визначальну роль в економічному відродженні країни. Зазначимо, що вартість акцій грецьких банків цього року впала більш як на 50%, але на торгах цього тижня їх ціна дещо зросла.

Грецький уряд  у свою чергу сподівається, що об’єднання  активів великих банків сприятиме поліпшенню ситуації  з державними боргами. Адже, за повідомленням Євростату, сьогодні співвідношення боргу до ВВП у Греції становить 142,8% .

І це найгірший показник у Єврозоні. А от наступною у цьому списку зазначена Італія — 119%. До речі,  італійський уряд вже звернувся до  Китаю з пропозицією  придбати «значний обсяг» своїх боргових зобо?в’язань.  Минулого тижня в Римі відбулася зус?тріч мі?ністра фінансів Італії Джуліо Тремонті і глави одного з інвестиційних фондів Китаю. Цьому передував візит італійських офіційних осіб до  Пекіна.

За лояльність греки обіцяють європейському ринку якісну і дешеву оливкову олію. Фото з сайту bigpicture.ru

Водночас експерти наголошують, що попри  скорочення держбюджету, план приватизації держмайна і вже запущену Європейським центробанком програму скупки італійських держоблігацій, офіційний Рим, як і раніше, відчуває себе недостатньо захищеним перед загрозою дефолту.

Тож сусідам по європейському дому знову доведеться більше працювати, аби зберегти  видимість того, що у сімействі все гаразд, і не  виносити сміття за поріг.