ТРАДИЦІЇ 

У наймолодшому місті Полтавщинивідбувся Міжнародний фольклорний фестиваль «Калинове літо на Дніпрі»
 

Початок цьогорічного дійства видався для його організаторів дещо напруженим. Спершу запізнився колектив з Болгарії. Потім, начебто через проблеми з документами на кордоні, на цілу добу затрималися турецькі учасники. Також не без пригод діставалися сюди греки, а особливо індійці із штату Пенджаб, які ледве встигли на презентацію у Комсомольську. Але розпочався фестиваль вчасно, і пройшов, за оцінками жителів міста, з якими пощастило поспілкуватися, на пристойному рівні.

Після того, як колективи із дев’яти країн благословив у стінах Свято-Миколаївського храму його настоятель отець Георгій, вони яскравою, різнокольоровою вервечкою рушили до Козацької могили, Вічного вогню, де поклали квіти. Пройшлися вулицями, на ходу демонструючи своє мистецтво. Їх радо зустрічали й вітали тисячі городян, серед яких було багато дітей. Ці знаки народної поваги стосувалися й Комсомольського міського голови Сергія Супруна та незмінного ось уже протягом дев’яти років директора фестивалю, начальника міського відділу культури і туризму Ірини Зеленської, які йшли  на чолі колони.

Культуру і мистецтво свого народу презентують учасники фольклорного ансамблю «Ритмс Інтернешнл» з міста Патіали (Індія). Фото автора

А тим часом святкова процесія наблизилася до майдану, де мала відбутися презентація колективів країн - учасниць. Посерйознішали обличчя виконавців, з’явилася якась ніби скованість у їхніх рухах, але тільки на мить. І ось уже торохкотять барабани, плачуть скрипки, миготять у ритмічному танці розкішні костюми й пера на капелюхах. А навколишній ефір сповнюється піснями. То журливими, народними, то грайливими, обрядовими. Глядачі в захваті! Але справжню насолоду вони одержали від концерту на Театральній площі, який розпочався після офіційного відкриття фестивалю, з виступу Кременчуцького муніципального ансамблю пісні й танцю «Славутич». Хлопці в козацькому вбранні й зі списами та шаблюками в руках таке витворяли на сцені, що подих перехоплювало. Вони буквально літали над сценою, а коли раптом опустилися на неї, то все навколо просто вибухнуло оплесками.

Жителям Комсомольська прийшлися до душі виступи хору російської пісні «Родные напевы» з Бєлгорода. Фото автора

«Підняти прапори країн-учасниць!» — наказав міський голова. А тим часом на сцені вже демонструють свій талант хлопці й дівчата з народного ансамблю танцю «Джерело» з Гадяча, під керівництвом заслуженого працівника культури України  Григорія Островного. Їх змінюють артисти Словацького фольклорного ансамблю «Кнахінка» з міста Вранова, «естонські козаки» з Талліннського ансамблю народної музики «Златые горы», в білих, розшитих «золотом» просторих костюмах. Чому козаки? Бо співали вони переважно українських пісень. Їхній керівник Ігор Єрмаков навіть привітав глядачів українською.

Потішили від душі комсомольчан своїми іскрометними танцями — аж мурашки бігали по тілу — виконавці з болгарського фольклорного ансамблю «Огнєніте», що в перекладі означає «Вогонь», з міста Софія, молдовського колективу «Спікушор» з міста Каушани. Позитивні емоції отримали глядачі від виступів грецького фольклорного колективу «Меск» із міста Кіпарисія, хору російської пісні «Родные напевы» з Бєлгорода, турецького молодіжного ансамблю «Хайфен» зі Стамбула й індійського колективу «Ритмс Інтернешнл» з міста Патіали.

Надворі давно споночіло й похолодало, але люди не розходилися по домівках. Стояли й мерзли під відкритим небом, настільки їм було цікаво.

Свято в Комсомольську тривало кілька днів поспіль, і щодень воно виблискувало новими барвами, а його програма була насиченою. Крім трьох марш-парадів, пройшли 4 гала-концерти, зокрема у великій залі міського Палацу культури і творчості, на набережній Дніпра та на Театральній площі. До того ж відбулося 9 виїзних концертів та два «вечори дружби». Але найвидовищніше шоу пройшло на імпровізованій сцені на Дніпрі, із залученням яхтсменів, байдарочників та каноїстів, салютами і феєрверками в нічному небі. Певен, воно залишиться в серцях учасників фестивалю й глядачів назавжди.