ВИСТАВКА

Українська книжка стане доступнішою

Такими словами Прем’єр-міністр Микола Азаров відкрив VII Київську міжнародну книжкову виставку-ярмарок, приурочену до святкування 20-ї річниці Незалежності України. «Ми підтримували і будемо підтримувати українське книговидання. Це наша принципова політика. І справа тут у дотаціях із державного бюджету — їх із року в рік все більше і більше», — наголосив Прем’єр, додавши, що в наступному році буде вдвічі більше державної допомоги порівняно з цьогорічним показником.

Прем'єр купив книжки для особистої бібліотеки. Фото Олега МАРКЕВИЧА

На переконання глави уряду, саме завдяки економічному розвитку наша держава матиме змогу отримати й інші форми підтримки вітчизняного книговидавництва. Тим паче, що останнім часом вітчизняне книговидавництво нарешті почало виходити зі скрутного стану.

Микола Азаров розповів гостям виставки-ярмарку про те, що має вдома чудову бібліотеку, яку поповнить у цей день. А перевагу, незважаючи на появу сучасних різноманітних книжок, він все-таки віддає класичній літературі.

Вже по завершенні книжкового шопінгу глава уряду звернувся до журналістів: передовсім потрібно буде вжити заходів для розвитку системи книжкової торгівлі, яка нині уповільнює розвиток книговидавництва встановленням необгрунтованих цін. Це є причиною зменшення продажів та накладів книжок. Тож наступне завдання Миколи Азарова: вжити необхідних заходів, аби зробити українську книжку доступною для читачів. Така позиція Прем’єра зумовлена ще й тим, що книжки вітчизняних видавців є визнаними в світі, користуються попитом на ринку, що свідчить про їхню якість.

«Мені сподобалося все, що я побачив. Я купив цікаву, на мій погляд, книжку «Петербургские повести» М. Гоголя. Є дорогі книжки, є не дуже. Кілька з них були вартістю 350 грн — це дорого, якщо переводити, скажімо, у «тверду» валюту», — поділився своїми враженнями Прем’єр. За його словами, в Україні ціни на деякі книжки вже зрівнялися з цінами на книжки за кордоном. Наприклад, собівартість одного примірника становить 27 грн, коли вроздріб він продається майже за 70 грн. Тож щодо цього питання позиція глави уряду непохитна — такі ціни «б’ють» як по видавцеві, оскільки ці книги мало хто купує, так і по покупцеві. Окрім цього, нашій державі необхідно ще поповнити книжкові фонди бібліотек, і чим дешевше коштує книжка, тим простіше це буде зробити.

Після виставки-ярмарку бібліотека Миколи Азарова поповнилася ще й книжками «Пакти і Конституції Української козацької держави», «Українська рукописна книга», аналітичним дослідженням в двох книгах «Ave, Ukraina! Декларація про державний суверенітет». Відповідаючи на запитання журналістів, Прем’єр зазначив: «У мене є дуже гарний п’ятитомник Тараса Григоровича Шевченка. Я його купив, коли ще не думав про Україну. Це видання приблизно 1964-1965 рр.». До речі, на цій же виставці відбулася презентація праці «Инновационные механизмы управления программами развития», одним із авторів якої є сам Микола Янович.

ДОВІДКА «УК»

На VII Київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку було представлено близько 112 видавництв із різних країн світу. Цьогоріч як почесний гість виступила Болгарія, яка й представила колективний стенд своїх видавництв на площі 64 кв. м.