ОСВІТА 

Юні томашпільці впевнені, що їхній другий дім найкращий у світі 
 

Справді, в ній навіть дорослому хоч на мить закортить сісти за парту. Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, яку  взимку цього року ввели в експлуатацію в селищі міського типу Томашпіль, належить до нового покоління освітніх закладів не лише за своїм технічним забезпеченням.  Будували її довгих 20 років, витративши з державного бюджету 22 млн грн. Власне, в 2010 році з держбюджету було виділено 6,3 млн грн, у 2011-му — майже 9 млн грн. Тобто активно будівництво велося саме протягом останніх років.

Школа відкрила двері взимку, після новорічних канікул. Проте навіть у люті морози тут в усіх класах, кімнатах, залах і майстернях тепло. Зі слів директора школи Ніни Пустовіт, температурний режим у великій триповерховій  будівлі запроектовано згідно з енерго?ощадними  технологіями. Зовні стіни  утеплені сучасними матеріалами, у вікнах — подвійні склопакети. Теплопункт обладнано газовими котлами, а також котлами, які працюють на місцевому паливі — пелетах, трісці тощо.  Опалюють  ними, бо це обходиться більш як удвічі дешевше, ніж із газом.

Учні цієї томашпільської школи із задоволенням ходять на уроки. Фото автора

Уперше у Вінницькій області тут проектом передбачені спальні кімнати для відпочинку учнів шести років. Таких кімнат три.  Зі слів голови  облдержадміністрації Миколи Джиги, який на особистому контролі тримав завершення спорудження школи, в ній все відповідає найновішим освітнім технологіям. Кожен учитель має свій предметний кабінет. Є кімната реабілітації та розвантаження учителів. Класи просторі і світлі, добре оформлені. Їдальня велика — для харчування всіх учнів. Заклад має все необхідне для медичного обслуговування і первинної допомоги. Обладнано стоматологічний кабінет, у якому дітям безкоштовно лікують зуби. А в чудовому актовому залі на 250 місць  учні  разом з дорослими ставлять концерти і  вистави. Добрі умови створено в навчальних майстернях, а спортивних залів аж два (з роздягальнями і душовими) — для занять гімнастикою та ігрових видів. І  все це не в столиці, а в сільській місцевості!

Томашпільська школа, розрахована на 1296 учнівських місць, обіцяє стати справжнім осередком повноцінного розвитку кожної дитини та прогресивних освітянських ідей. Наразі вона ще не заповнена, але з нового навчального року до неї прийдуть діти з чотирьох довколишніх сіл. Автобус для підвезення їх до школи держава вже надала.