У передмісті Парижа відкрився майданчик, присвячений обговоренню довгострокових домовленостей для боротьби із глобальним потеплінням. У 21-й Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН з питань клімату зголосилися взяти участь приблизно 150 світових лідерів із 196 країн. Серед них президенти України, Росії, Франції, Німеччини, Туреччини, США. Протягом понеділка Петро Порошенко провів зустрічі із Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, Президентом Європейської Ради Дональдом Туском і Президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером. Переговори були нетривалі, і доленосних для геополітики питань на них не порушували.

Петро Порошенко і Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо знайшли спільну мову з першої зустрічі. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Канада проявляє повну солідарність

Робочий візит Петра Порошенка до Французької Республіки розпочався з ушанування пам’яті жертв терористичних атак із 13 на 14 листопада біля концертної зали «Батаклан». Глава держави поклав квіти і зазначив, що Україна також є об’єктом тероризму, агресії й анексії Криму з боку Росії.

«Ми солідарні із французьким народом, який постраждав від жахливих терористичних атак. Ми пліч-о-пліч із французами та всім світом у боротьбі проти терору, — наголосив він. — Український народ платить величезну ціну за свою боротьбу, вже багато людей віддали життя за незалежність країни. Ми розуміємо, що означає терор. Ми можемо виграти у боротьбі з тероризмом тільки разом, об’єднаними, не боячись, бо це була атака на французькі європейські цінності. Ми вистоїмо, доки ми разом».

У ході роботи конференції Петро Порошенко зустрівся із новим Прем’єр-міністром Канади. Президент поінформував Джастіна Трюдо про розвиток ситуації на Донбасі та акцентував на важливості підтримки трансатлантичної єдності у питанні збереження санкцій щодо Росії до повного відновлення територіальної цілісності України. Джастін Трюдо запевнив у підтримці народу України в боротьбі за обстоювання незалежності, суверенітету й територіальної цілісності. Він наголосив на подальшій готовності Канади здійснювати тиск на Москву, а також усіляко допомагати Україні, зокрема посилюючи здатність її Збройних сил протидіяти сучасним викликам і загрозам.

Сторони домовилися поглиблювати партнерство між державами у торговельно-економічній та військово-технічній сферах, обговорили питання спрощення візового режиму для громадян України, а потім відзначили необхідність оперативної підготовки до підписання двосторонньої угоди про зону вільної торгівлі.

Також Прем’єр Канади поінформував Президента про результати засідання «Великої двадцятки» в Анталії, відзначивши трансатлантичну солідарність з Україною.

Світ виступає за санкції

Із Президентом Фінляндської Республіки Саулі Вяінямьо Нііністьо глава держави говорив про ситуацію на Донбасі та про прогрес України на шляху імплементації реформ. Він подякував фінській стороні за політичну підтримку, значну гуманітарну допомогу, а також внесок Фінляндії в підтримку діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а ще високо оцінив кроки Фінляндії на підтримку зусиль України зі звільнення українських громадян, незаконно ув’язнених в РФ. Президенти відзначили необхідність продовження санкцій щодо Росії до повного виконання мінських домовленостей.

Під час зустрічі із Прем’єр-міністром Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєном Тан Зунгом Петро Порошенко домовився поглибити двосторонні торговельно-економічні відносини. Ішлося про нарощування обсягів торгівлі та інвестицій, про проведення у 2016 році у Києві чергового засідання спільної Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва.

Як повідомляє прес-служба Президента, Нгуєн Тан Зунг підтримав прагнення України приєднатися до Форуму «Азія — Європа». А Петро Порошенко виокремив важливість розширення проукраїнської коаліції серед держав Південно-Східної Азії.

Сторони означили актуальні питання взаємодії України та В’єтнаму на міжнародній арені, зокрема в контексті непостійного членства України в Раді Безпеки ООН.

Глава держави попросив керівника уряду В’єтнаму передати Президентові цієї країни Чионг Тан Сангу запрошення здійснити візит до України. «Переконаний, що цей візит надав би необхідного імпульсу подальшому розвитку всебічної співпраці та партнерства між двома країнами», — сказав він. Нгуєн Тан Зунг запросив Петра Порошенка відвідати В’єтнам.

Зустріч із Прем’єр-міністром Японії була нетривалою. Президент подякував Сіндзо Абе за сильну позицію щодо підтримки України в межах «Великої сімки». Сторони обговорили розвиток ситуації на Донбасі та в Криму. Опісля цього Прем’єр Японії зазначив, що його країна наполягає на повному виконанні Росією мінських домовленостей.

Ще коротшими були переговори Петра Порошенка із президентами Аргентини, Австрії, Латвії, Румунії та прем’єр-міністрами Італії, Нідерландів, Люксембургу, Словаччини і Греції. Він закликав кожного із лідерів країн продовжити санкції щодо Росії через невиконання нею мінських домовленостей та обговорив питання надання українцям безвізового режиму.

Уже ввечері Петро Порошенко виступив із промовою на цій кліматичній конференції.