СВІТОБАЧЕННЯ

У Чернігові відкрито виставку творів Миколи Дорошенка, виконаних у техніці інтарсії
картин соломкою 

 

На вулиці падає сніг і тріщить мороз, а тут, на виставці  «Стан душі і рук умілість» у чернігівському «Арт-клубі», кожен штрих на картинах наповнений сонцем. Тому що вони — із соломи. Світобачення і світлобачення чернігівця  Миколи Дорошенка, котрий сотворив цю чудасію,   — таке ж дивовижне, як і його доля, у якій складним візерунком переплелися фізика і лірика, філософія і тяга до пізнання.

— Фізика теж виникла у моєму житті тому, що хотілося пізнати невідоме. Такого вже філософського напрямку мої внутрішні потреби, — зізнається Микола Миколайович. — Тяга до творчості у мене спадкова: батько дуже добре малював, мріяв стати художником, та війна перебила.

  «Павич». Фото ЄвдокїїТЮТЮННИК

З технікою інтарсії картин соломкою майстер ознайомився ще у підлітковому віці. Та на той час був занадто енергійним і непосидючим, аби всерйоз зайнятися цією копіткою справою. Адже над кожним виробом треба просиджувати від кількох тижнів до кількох місяців.

«Остробрамська Богородиця» 

За словами голови Чернігівського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Володимира Мороза, Микола Дорошенко — продовжувач традицій чернігівських майстрів, які працювали  у цій техніці. Хоч, у нього, як і належить, свій почерк, у деяких деталях авторська стилізація переплітається із філософською абстракцією. А ще на виставці багато ікон, на яких Богородиці — і Семистрільна, і Остробрамська, і Та, що пом’якшує злі серця… А ще — святі із добрими очима та замислений Кобзар у їхньому товаристві. І квіти, птахи, тварини, які розкошують під солом’яним сонцем свого солом’яного світу…