Планово-попереджувальний ремонт завершується. На першому енергоблоці виконують роботи з продовженнятермінів його експлуатації. А другий блок після тимчасового відключення вже працює в єдиній енергосистемі України.

Днями завершено завантаження активної зони реактора третього блоку. До неї вміщено 97 паливних касет російської компанії «ТВЕЛ» і 66 тепловиділяючих збірок транснаціональної фірми «Westinghouse».  Цього року процедуру завантаження виконано на тиждень раніше встановленого графіка. «Досягти такого результату, — констатує заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Соколов, — вдалося завдяки роботам, проведеним під час планово-попереджувального ремонту торік, а також оптимізованій схемі завантаження, у якій було враховано всі нюанси попередньої кампанії, зокрема пов’язані з викривленням палива обох виробників».

Ухваленню рішення про завантаження передувала скрупульозна перевірка палива. Зокрема, для інспекції касет НАЕК «Енергоатом» придбав спеціальний стенд. Це устаткування — новий елемент обладнання АЕС. Воно допомагає не тільки здійснити поглиблене обстеження стану ТВЗ-W, а й їх ремонт у разі потреби. З його допомогою можна виконувати заміну негерметичних тепловиділяючих елементів. «Першу частину можливостей нового стенда випробувано в повному обсязі, — пояснив Дмитро Соколов. — На ньому пройшли перевірку не лише відібрані касети, які перебувають в експлуатації, а й одна з шести збірок цієї фірми, що відпрацювали в 2005—2010 рр. і нині поміщені до басейну витримки. Всі тепловиділяючі елементи виявилися герметичними і заміни не потребували. Їх добрий стан підтверджено результатами контролю герметичності й візуального огляду, а також підсумками перевірки на стенді інспекції та ремонту».

До активної зони енергоблока № 3 ЮУАЕС завантажено всі 66 паливних касет, що працювали протягом попередньої паливної кампанії. Причому 26 із них експлуатуватимуть четвертий рік, інші — третій.

На Южно-Українській атомній станції в рамках Програми кваліфікації ядерного палива для АЕС України тепловиділяючі збірки «Westinghouse» у режимі дослідно-промислової експлуатації працюють з 2005 року. Мета програми — диверсифікація паливних поставок для вітчизняних ядерних реакторів. Дані останньої інспекції тепловиділяючих збірок на блоці № 3 Южно-Української АЕС будуть використані під час проектування нової збірки, у якій мають бути враховані всі недоліки попередньої конструкції.

 До подальшого розширення дослідно-промислової експлуатації палива «Westinghouse» українські атомники мають намір приступити лише  після доопрацювання  фірмою-виробником конструкції ТВЗ-W і ліцензування вдосконалених  паливних касет Держінспекцією ядерного регулювання України.