Вони здавна привертали увагу людини не лише  красою, а й дивовижними метаморфозами, яких зазнають у розвитку. Пройшовши через глибоке перетворення, гусінь обертається на легкокриле створіння, яке без перебільшень можна назвати окрасою природного співтовариства. Створіння, яке навіть змушує перефразувати відомий вислів: можна нескінченно довго дивитися на вогонь, воду і… політ метелика.

Ти не ховай своїх очей, моя Наталко!..

Днями у столичному планетарії відкрилася виставка «Планета метеликів». Її населяють  миролюбні істоти, які прагнуть  спілкуватися з відвідувачами. А що більшість тропічні й потребують спеціального мікроклімату, то за ваше тепло і доброту вони навіть готові поділитися своїми таємницями. 

Як відомо, більшість метеликів харчується нектаром квітів, деякі — соком дерев. Приміром, перші весняні метелики п’ють талу воду і березовий сік. Деякі види тропічних красенів, таких як морфо, люблять сік банановий. Та ще й той, який перебродив. Приваблені його запахом, вони злітаються на нього як мухи на мед і, одурманені, стають у цей час абсолютно беззахисними. Тут їх можна брати буквально голими руками, що й роблять місцеві жителі та колекціонери з усього світу.

Отож метелик — символ радості в багатьох культурах. Однак найчастіше він символізує саме минущість радості.Зігрівся символ радості  у подиху долонь

У Китаї метелики є символом безсмертя, дозвілля удосталь, радості й літа. Метелик зі сливою означає довге красиве життя, із хризантемою — красиву старість, з пером — довголіття.

У Японії ця крилата істота асоціюється з молодою жінкою, а пара метеликів, що пурхають, означає сімейне щастя.

У германо-скандинавській міфології ельфів і духів повітря зображували у вигляді миловидних маленьких чоловічків із крилами метеликів.

Стародавні мексиканці не тільки пов’язували метеликів із сонцем, а й вважали символом мерехтливого  вогню. У Стародавній Греції метелики були символом безсмертя душі.  Скажімо, Психею, яка у грецькій міфології уособлює людську душу і її любить Ерот, найчастіше зображували в образі метелика або молодої дівчини з крилами. Вона то втікала від Ерота, то мстилася йому за переслідування, то між ними була найніжніша любов. Одне слово, мінлива і непередбачувана. Непостійна й крихка, як і самі метелики.

Відвідавши «Планету метеликів», ви не тільки дізнаєтеся цікаві факти з життя екзотичних метеликів, а й сповна насолодитеся їхньою красою. Тут і  величезні морфо та калігі, безліч різновидів вітрильників з різноманітними забарвленнями ніжних крилець й інші цікаві види. Їхня незвичайна поява на світ дивує, а краса польоту  зачаровує!

Поговоримо по-чоловічому?

А ще під час екскурсії ви переконається , що метелики — просто фотомоделі. Щойно крихке створіння присяде на руку або на плече — саме час ловити вдалий кадр. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»,
Світлана СКРЯБІНА,
«Урядовий кур’єр»
(фото)