ПРИЄМНІ КЛОПОТИ

Як наречений за молоду торгувався
 

Якщо віз готувати треба взимку, то весілля — у піст. На цю давню господарську пораду зважили й організатори дводенного весільного фестивалю в Тернополі. Захід зібрав працівників відповідних агенцій, салонів краси, фотографів, відеооператорів, флористів, дизайнерів, стилістів, музик, розпорядників бенкетів. Одне  слово, послуги з організації весільного свята приїхали запропонувати майбутнім молодятам та їхнім батькам представники весільної індустрії міста над Серетом та Західної України.

Остап Гладкий, один з організаторів фестивалю, твердить, що бажаючих представити себе на такому масштабному заході було набагато більше. Довелося навіть проводити невеликий добір серед тих, для кого весільні клопоти стали основою їхньої підприємницької діяльності. Галицькі весілля починаються з виставлення брами — своєрідних торгів за молоду. Але ж до оселі своєї княгині молодому треба ще на чомусь добратися. Нині задля цього вибирають переважно автомобіль, до того ж розкішний. Лімузини, інші стильні легковики вишикували перед входом на весільне свято. А вже всередині виставкової зали можна було не лише поміряти, вибрати весільну сукню чи костюм, розмаїту атрибутику — від келихів, букетів, рушників аж до мила, свічок та ікон. Галина Сторощук представляла один із тернопільських салонів краси. Охочих «навести власну красу» до неї зібралося чимало. Мені ж Галина сказала, що нині «актуальні натуральні відтінки, щоб підкреслити природну вроду молодої». Інакше кажучи, менше блиску, більше матових тонів.

Ох, і жбурну я зараз далеко цей весільний букет. Фото Миколи ШОТА

Зрештою, порад на фестивалі давали багато. Навіть зорганізували семінар, як правильно вибрати приміщення для весільної забави, в якому стилі її  провести, про які наїдки та напої подбати. Презентували церемонію одруження по-грецькому, на подіумі тривали покази мод. Із кількох міст з’їхалися весільні музики на битву. Кращих музикантів обирали самі глядачі.

Та родзинкою фестивалю, мабуть, все-таки став чемпіонат з метання весільних букетів. Такого в Україні ще не було. Майже 50 учасниць із Тернополя, Івано-Франківська, Львова виявили бажання взяти в ньому участь. Були серед них як наречені, так і одружені. Зважали на інші умови: аби мали не менше 18 років та на голову одягнули фату. За Марію Берегову надто хвилювався її наречений Юрко. Здається, першого дня результатами у змаганнях вона додавала своєму коханому настрою. На 7 м 70 см жбурнула букет. За народними традиціями, дівчина, яка на весіллі зловить такий букет, вийде першою після молодої заміж. Марія такий знак спіймала з рук двоюрідної сестри. Щоправда, стати на рушник щастя з Юрієм має намір наступного року. Не вдалося поки що їй здобути й перемогу на весільному чемпіонаті. Перше місце тут виборола Марія Гладун. Як винагорода за це на неї чекає поїздка до Угорщини, дівчина також отримає 50-відсоткову знижку на прокат лімузина.

Чекати тернополянам наступного весільного фестивалю тривалий час не доведеться. Вже нинішнього серпня на День міста він знову збере учасників і, як стверджує Остап Гладкий, подивує парадом наречених.