ВАЖЛИВО

Кабінет Міністрів заслухав звіт урядової комісії  з розслідування причин
та наслідків аварій на шахтах,які сталися 29 липня

Причиною аварії на шахті «Суходільська-Східна» став вибух метаноповітряної суміші, що спричинив вибухи пилоповітряної суміші. Вибухонебезпечна концентрація метану накопичилася, зокрема, через газодинамічне явище, яке виникло під час виконання струсного висадження, а також через пошкодження вентилятора провітрювання. Електрична іскра від приладу призвела до займання метаноповітряної суміші. Полум’я цього вибуху стало причиною займання пилоповітряної суміші, адже вугільний пил, що осів на поверхні виробки, піднявся та завис, що й призвело до наступного вибуху.

Як наслідок — нещасний випадок забрав життя людей, які перебували в зоні вражаючих чинників вибуху метаноповітряної та пилоповітряної сумішей. На шахті було проведено комплексну перевірку стану охорони праці. Виявлено цілий ряд порушень «Правил безпеки у вугільних шахтах», зокрема, 34 — з питань провітрювання, 37 — буропідривних та 23 — гірничих робіт. До адміністративної відповідальності притягнено 15 інженерно-технічних працівників, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Також визначено низку заходів щодо усунення причин виникнення аварії. Зокрема, належить перевірити робочий стан приладів для вимірювання метану, доукомплектувати шахту сигналізаторами цього газу, провести ревізію електромеханічного обладнання, привести вентиляційні споруди у відповідність до вимог нормативних актів, провести повторне навчання та перевірку знань працівників з вимог безпеки при здійсненні робіт зі струсного висадження тощо.

Урядова комісія назвала винних та, враховуючи ступінь відповідальності кожного за допущені порушення з питань охорони праці, вважає за необхідне  звільнити із займаних посад шість управлінців шахти: трьох начальників дільниць, начальника зміни, заступника директора з охорони праці та головного інженера. Ще семи посадовцям оголосять догану — головним енергетику та механіку, а також директору «Суходільської-Східної», крім цього,  керівникам ПАТ «Краснодонвугілля» — головному енергетику, головному механіку, заступнику директора з охорони праці та технічному директору.

Аварія на шахті імені Бажанова сталася внаслідок накладання кількох специфічних факторів, які в сукупності могли спричинити обвал копра. Аби не допустити аналогічних аварій, дано низку доручень Міненерговугілля та Держгірпромнагляду. Серед них: проведення перевірки стану всіх баштових копрів, внесення змін до нормативних документів по термінах і порядку їх обстеження.

За результатами перевірки комісія запропонувала звільнити із займаних посад головного інженера, старшого механіка та виконуючого обов’язки старшого механіка відокремленого підрозділу «Шахта ім. В.М. Бажанова». Головному механіку, головному маркшейдеру, директору шахти та технічному директору ДП «Макіїввугілля» — оголосити догани. Гендиректору «Макіїввугілля» також доручено розглянути питання відповідальності інших посадових осіб, які причетні до аварії і допустили невиконання своїх посадових обов’язків.