Виставка, присвячена одразу трьом війнам — до 100-річчя від початку Першої світової, 75-річчя від початку Другої світової й зрештою подій сьогодення на сході та півдні України, відкрилася днями у Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр.». Експозицію назвали символічно: «Апокаліпсис ХХ століття. Світові війни».

«Україна — це та земля, до якої завжди було спрямоване хиже око різних імперій, але ми ніколи не були агресором, українці завжди боронили свої землі. На щастя, як показує історія, імперії падають, ті, хто починає війни і кровопролиття, їх ніколи не виграють, хоч би як маніакально вони цього прагнули, — сказав на відкритті міністр культури України Євген Нищук. — Українці — сильний незнищенний народ. І нашу державність кують ті юні хлопці, які гинуть за Батьківщину. Цієї зими українці довели, що можуть беззастережно битися за свою свободу та гідність. Нині ми демонструємо це на сході. І ця виставка — це момент упередження. Кожен, хто прийде сюди, зможе подивитися й усвідомити, що питання чергової світової війни нині відкрите. І саме Україна стала її потенційним плацдармом. Введення санкцій не зупинить агресора, проти якого разом ми маємо стати стіною, щоб не довелося потім розвішувати у музеях фотографії третьої світової війни».

В експозиції — десятки автентичних пам’яток, більшість з яких можна побачити вперше. Зокрема раритетні фото, фрагменти оздоблення зі зруйнованого у 1941 р. Успенського собору Києво-Печерської лаври, оригінальне фронтове листування та спогади свідків війни.

У центральному залі меморіалу розміщено фотовиставку, присвячену подіям у сучасній Україні. Знімки, зроблені під час Революції гідності на київському Майдані, світлини військових фотокореспондентів зі сходу та півдня України, де триває Антитерористична операція. Є на знімках навіть фрагменти листування у соціальних мережах, що вже набули історичного змісту.

Пролог до експозиції — художньо-реліквійна композиція «Перехрестя воєнних доріг». До неї входять зброя, предмети військового спорядження — як історичного, так і сучасного. А також моторошні фотографії людей, що загинули з різницею у десятки років, які, втім, поєднують інсталяцію у єдину болючу сторінку української історії.

 «У двох світових війнах загинуло надзвичайно багато людей. За підрахунками істориків, це понад 75 мільйонів. Це ніби двічі померла ціла країна завбільшки з Україну. Померла повністю. Кожна людина. І ці страшні кадри повертають нас у ті історичні часи, — каже голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Ми повинні пам’ятати про територіальну цілісність та те світове зло, яке несе з собою війна. І вона ніколи не має повторитися, тому не можна потурати агресорам, які ставлять під питання мир у всьому світі».

Чи втратить мілітаристичний жанр свою актуальність?

Виставка триватиме до грудня 2014 року. А вже найближчим часом Міністерство культури України спільно з Інститутом національної пам’яті планує розпочати роботу щодо створення на базі Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр.» Музею воєн, повідомляє офіційний сайт Мінкультури. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»,
Олександр ЛЕПЕТУХА,
«Урядовий кур’єр» (фото)