В останню неділю вересня в Береговому, яке нині відзначає 950 років від часу заснування, відбувається фестиваль інтернаціональної дружби. За радянської доби і в перші роки української незалежності він мав саме таку назву — «Дружба», а в останнє десятиріччя змінив її на «Берег-фест».
Головний у фестивальній програмі марш учасників, одягнених у національні костюми, вулицями міста. Вони йдуть або пішки, або їдуть на святкових бричках, на яких везуть дари осені, до міського стадіону.
Тут на них чекають оформлені міською, селищними та кожною із сільських рад експозиції з живих квітів, овочів і фруктів. Починаються масові гуляння, кульмінаційний момент яких — чавлення винограду. Його, за давньою традицією, здійснюють незаймані дівчата. Воно відбувається під недремним оком Йосипа Галайди — голови Винного ордену Святого Венцела. Цього року першими чавили грона для майбутнього вина Наталія Васильєва і Руслана Полянська.
Однак нині в канву свята вплелося й інше яскраве дійство — приготування бограчу у величезному, на 2,5 тисячі літрів, казані. Його привезла із собою з Будапешта команда «Королівські кухарі». Для полегшення доступу спорудили східці, перемішували ж страву двометровою дерев’яною ложкою.
За встановлення рекорду взялася інтернаціональна команда на чолі із шеф-кухарем Тібором Бойтором; серед п’ятьох учасників її двоє жінок і троє чоловіків — з Угорщини та Сербії. Усі вони входять до ордену куховарів імені короля Матяша. До складу цього ордену входять також двоє закарпатців — Дюло Фозекоша і Юрія Кноблоха із закарпатських сіл Геча та Бадалово. Останнього з них, який є і головою Берегівської районної ради, прийняли до ордену безпосередньо під час фесту.
Інтернаціональній команді вдалося приготувати в одному казані 2037 літрів національної угорської страви, якої вистачило на 5 тисяч порцій.
П’ятеро кухарів чаклували над стравою протягом семи годин, для її приготування використали шість центнерів свинини та чималенько яловичини, 120 кілограмів картоплі, десять кілограмів моркви, майже стільки ж молодого перцю і цибулі, різноманітні спеції. Небувале досягнення зареєструвала представниця Національного реєстру рекордів України Ліліана Єрмоленко, видавши відповідний сертифікат. За її словами, це вже третій за останній рік гастрономічний рекорд, встановлений у Закарпатті.
Серед регіонів України бограч готують лише в Закарпатті, тож і не дивно, що смачний рекорд встановили саме тут. Сербський кухар Тібор Мандич розкрив головний секрет понад 2 тисяч літрів королівського бограчу: «Потрібні добре м’ясо, належна підготовка і, звичайно, практика. Коли на страву чекають тисячі людей, ми просто не маємо права схибити».