В останню неділю вересня в Береговому, яке нині відзначає 950 років від часу заснування, відбувається фестиваль інтернаціональної дружби. За радянської доби і в перші роки української незалежності він мав саме таку назву — «Дружба», а в останнє десятиріччя змінив її на «Берег-фест».

Головний у фестивальній програмі марш учасників, одягнених у національні костюми, вулицями міста. Вони йдуть або пішки, або їдуть на святкових бричках, на яких везуть дари осені, до міського стадіону.

У Береговому встановили національний рекорд із приготування боґрачу. Фото Тетяни ЛЕШКО

Тут на них чекають оформлені міською, селищними та кожною із сільських рад експозиції з живих квітів, овочів і фруктів. Починаються масові гуляння, кульмінаційний момент яких — чавлення винограду. Його, за давньою традицією, здійснюють незаймані дівчата. Воно відбувається під недремним оком Йосипа Галайди — голови Винного ордену Святого Венцела. Цього року першими чавили грона для майбутнього вина Наталія Васильєва і Руслана Полянська.

Однак нині в канву свята вплелося й інше яскраве дійство — приготування бограчу у величезному, на 2,5 тисячі літрів, казані. Його привезла із собою з Будапешта команда «Королівські кухарі». Для полегшення доступу спорудили східці, перемішували ж страву двометровою дерев’яною ложкою.

За встановлення рекорду взялася інтернаціональна команда на чолі із шеф-кухарем Тібором Бойтором; серед п’ятьох учасників її двоє жінок і троє чоловіків — з Угорщини та  Сербії. Усі вони входять до ордену куховарів імені короля Матяша. До складу цього ордену входять також двоє закарпатців — Дюло Фозекоша і Юрія Кноблоха із закарпатських сіл Геча та Бадалово. Останнього з них, який є і головою Берегівської районної ради, прийняли до ордену безпосередньо під час фесту.

Інтернаціональній команді вдалося приготувати в одному казані 2037 літрів національної угорської страви, якої вистачило на 5 тисяч порцій.

Наталія Васильєва і Руслана Полянська чавлять виноград

П’ятеро кухарів чаклували над стравою протягом семи годин, для її приготування використали шість центнерів свинини та чималенько яловичини, 120 кілограмів картоплі, десять кілограмів моркви, майже стільки ж молодого перцю і цибулі, різноманітні спеції. Небувале досягнення зареєструвала представниця Національного реєстру рекордів України Ліліана Єрмоленко, видавши відповідний сертифікат. За її словами, це вже третій за останній рік гастрономічний рекорд, встановлений у Закарпатті.

Серед регіонів України бограч готують лише в Закарпатті, тож і не дивно, що смачний рекорд встановили саме тут. Сербський кухар Тібор Мандич розкрив головний секрет понад 2 тисяч літрів королівського бограчу: «Потрібні добре м’ясо, належна підготовка і, звичайно, практика. Коли на страву чекають тисячі людей, ми просто не маємо права схибити».