Інвестиції в економіку України мають спрямовуватися на розвиток високотехнологічних виробництв, технічне переоснащення і створення нової сучасної інфраструктури. Таким твердженням Президент Віктор Янукович відкрив пленарне засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів. Цього разу учасники заходу говорили про інвестиції, які спрямовуються у розвиток економіки та соціальної сфери в умовах дії зони вільної торгівлі з ЄС.

У серпні цього року уряд затвердив перелік пріоритетних галузей економіки, а отже, найпривабливіших для іноземного інвестування. До них увійшли агропромисловий комплекс, житлово-комунальне господарство, машинобудування, транспортна інфраструктура, курортно-рекреаційна сфера й туризм. А раніше Кабінет Міністрів надав преференції підприємствам альтернативної енергетики та сектору інформаційних технологій.

Президент довів до відома присутніх, що створення всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС дасть потужний імпульс для інвестицій у вітчизняну економіку. «Ми сформуємо такий податковий простір, правила якого будуть комфортними й зрозумілими для європейських інвесторів», — пояснив Президент і підкреслив, що Україна планує налагодити тісніші контакти з податковими та митними службами країн ЄС. — Все це дасть змогу ефективніше виявляти й боротися з випадками контрабанди, ухилення від сплати податків і мінімізації оподаткування».

Угодою про розподіл вуглеводнів на Олеській ділянці задоволені всі сторони. Фото Михайла МAРКIВA

Майже 80% загального обсягу іноземних інвестицій надійшли в Україну з Євросоюзу. Тому найбільше глава держави сподівається на зростання інвестиційної привабливості в енергетичному секторі завдяки підписанню Угоди про асоціацію з ЄС. Для цього влада поліпшує умови реалізації енергетичних проектів.

Не останню роль відіграватиме й приведення українського правового поля у відповідність до Третього енергопакета Євросоюзу. Цей крок підвищить конкурентоздатність, прозорість, інвестиційну привабливість нашої енергетики.

«Вже зараз Україна успішно співпрацює зі світовими компаніями у сфері видобутку вуглеводнів, — передає слова Президента його прес-служба. — Це сприяє впровадженню передових технологій та досвіду, посилює енергетичну безпеку держави».

За рахунок іноземних інвестицій зростає й видобуток власних енергоресурсів, посилюється енергонезалежність. Йдеться про реалізацію масштабних проектів з корпораціями «Шелл» і «Шеврон». Такі кроки, за словами Віктора Януковича, дадуть змогу Україні до 2020 року вийти на повне забезпечення газом, а за оптимістичним сценарієм — ще й експортувати енергоресурси.

Наразі наша держава активно відшуковує та впроваджує нові механізми вдосконалення регуляторної політики, формує прозорі й неупереджені умови ведення бізнесу. «Ми вже істотно вдосконалили дозвільну систему та сферу ліцензування, — запевнив Віктор Янукович. — Для зниження адміністративного тиску на бізнес ми вже ліквідували більшу частину дублюючих функцій державних органів. Ця робота в рамках адміністративної реформи триватиме й далі».

Він назвав створення ефективного механізму захисту прав власності одним із головних напрямків реформування системи правоохоронних органів і судоустрою, пообіцяв бізнесменам захист від незаконних судових рішень і нелегального тиску правоохоронців.

«Кожен чесний інвестор, законослухняний підприємець може твердо розраховувати на підтримку з боку уряду, правоохоронних органів в питаннях відновлення порушених прав, — наголосив глава держави. — Найближчим часом ми плануємо встановити надійні законодавчі бар’єри для запобігання конфлікту інтересів та підвищити відповідальність за порушення вимог законодавства з питань надання адмінпослуг».

Того ж дня у присутності Віктора Януковича підписано Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська, між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б.В.» і товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»