Техногенна катастрофа на газопроводі «Уренгой — Помари — Ужгород» змусила Україну посилити охорону вітчизняних об’єктів газотранспортної системи. Про це повідомили в НАК «Нафтогаз Україна» і наголосили: наша держава гарантує європейським споживачам надійний транзит газу, незважаючи на новий виток газової війни з Росією.

«Ми є надійним транзитером. Виконували і будемо виконувати всі свої зобов’язання з транспортування природного газу», — сказав очільник НАК Андрій Коболєв, додавши, що створено дуже тривожну ситуацію і спостерігається дуже дивний збіг обставин.

До речі, як заявив заступник голови правління Газпрому Віталій Маркелов, експорт російського газу здійснюється в необхідному обсязі — 180 млн кубометрів на добу, незважаючи на аварію на українському газопроводі «Уренгой — Помари — Ужгород». Своєю чергою оператор газотранспортної системи компанія «Укртрансгаз» запевнила, що надзвичайна подія не вплине на транзит газу до ЄС. Також європейські партнери підтвердили, що не було зафіксовано зниження обсягів надходжень транзитного газу до Європи.

Водночас у Росії, яка постачає газ до Європи через українську ГТС, поспішили заявити, що «не виключають нових аварій».

Натомість порівняльний аналіз аварійності на магістральних газогонах України та Росії свідчить про те, що кількість великих аварій на 1 тис. км магістралей на території Російської Федерації у 7,77 раза більше, ніж в Україні. Таким чином, українська ГТС набагато надійніша за російську. Такий висновок випливає з дослідження експертів ПАТ «Укртрансгаз», здійсненого на основі власних даних та інформації, опублікованої ВАТ «Газпром». До розрахунку брали лише аварії, які призвели до розгерметизації та призупинення транспортування. Отже, за останні 10 років на українських магістральних газогонах сталося 5 великих аварій,  натомість на магістральних газогонах ВАТ «Газпром» — близько 200 аварій. Сумарна довжина українських магістральних газогонів становить 35,71 тис. км, російських — 168,9 тис. км. На думку фахівців ПАТ «Укртрансгаз», порівняно вища надійність українських газопроводів зумовлена постійною роботою компанії над удосконаленням систем безпеки газотранспортної системи із застосуванням кращого світового досвіду.

За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, ключовою версією розслідування розгерметизації газопроводу «Уренгой — Помари — Ужгород» є теракт. Слідчим управлінням відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 292 Кримінального кодексу України. У разі підтвердження ключової версії справу буде перекваліфіковано за статтею «тероризм».

Тим часом. 17 червня ТОВ «Газпром експорт», що здійснює експорт російського газу, повідомило оператора української газотранспортної системи ПАТ «Укртрансгаз» про своє бажання розірвати договір, який передбачав компенсацію українською стороною добових коливань споживання газу в Європі. Дію договору буде припинено з 23 червня 2014 р. Рішення про розірвання договору не має економічного обгрунтування і збільшує ризики невиконання ВАТ «Газпром» своїх зобов’язань перед європейськими покупцями. Аналогічний ризик для надійності роботи ВАТ «Газпром» на європейському напрямку несе і створення російською компанією перешкод щодо формування достатніх резервів газу в підземних сховищах України.

«Ми спостерігаємо кроки, що, ймовірно, покликані дискредитувати український напрям постачання газу в очах європейських партнерів. Наші російські контрагенти, по суті, відмовились від своєї частини відповідальності за задоволення потреб європейських споживачів газу на українському напрямі. Ми розцінюємо розірвання договору як чергову спробу лобіювання «Південного потоку», будівництво якого було призупинене європейською стороною», — наголосив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Втім, за словами очільника «Нафтогазу», українська сторона готова зробити всі залежні від неї кроки для того, щоб рішення «Газпром експорт» не вплинуло на надійність постачання газу до ЄС, повідомляє управління по зв’язках з громадськістю НАК.