НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА

Без права  на поразку  
 

Навіть не втаємниченій у високу політику публіці на початку осені 1991 року стало зрозуміло, що без реформування колишньої системи органів держбезпеки в незалежній Україні не обійдеться. Уже 20 вересня Верховна Рада ухвалила постанову про створення Служби національної безпеки України, одночасно ліквідувавши республіканський Комітет союзного КДБ. Рівно через півроку, 25 березня, парламент ухваленим Законом «Про Службу безпеки України» утвердив повноцінну нову правоохоронну структуру молодої держави. Через дев’ять років, «враховуючи заслуги СБУ у справі захисту державного суверенітету України, конституційного ладу, територіальної цілісності, законних інтересів держави, забезпечення прав і свобод людини і громадянина», Президент своїм Указом визначив саме цей день професійним святом Служби безпеки України.

Якщо це була усталена данина давнім, ще радянським, звичаям, то лише почасти — за порівняно короткий проміжок часу спецслужба молодої незалежної держави, яка сама переживала складний період становлення, зуміла не лише закласти нормативно-правову і  функціональну основи, а й створити таку організаційну структуру, що дала змогу захистити країну від територіальних посягань, сепаратизму, забезпечити належний контррозвідувальний спротив іноземним спецслужбам і разом з іншими правоохоронними відомствами  приборкати свавілля організованих злочинних формувань.

Уже з огляду на призначення української Служби безпеки виокремлювати якісь  головні її завдання на тлі другорядних абсолютно недоцільно. Важливо все: розвідка і контррозвідка, боротьба з тероризмом, наркобізнесом, нелегальною міграцією, захист економічних інтересів держави і протидія розкраданню чи протиправному використанню бюджетних коштів, незаконній приватизації чи зловживанням високих чиновників у кредитно-банківській сфері… Лише впродовж минулого року за матеріалами оперативно-розшукової діяльності СБУ щодо боротьби з корупцією та організованою злочинністю порушено 2423 кримінальні справи, повідомив днями перший заступник голови СБ України Володимир Рокитський. Безпосередньо підрозділи Служби розслідували 708, інші правоохоронні органи — 1705 справ. До різних видів покарання засуджено 1086 осіб.

Про рівень «підопічних» СБУ зловмисників і говорити нічого. Приміром, зловживання виявлено в Державній комісії з регулювання ринку фінансових послуг, коли за хабар 4 млн грн було затримано керівника та деяких начальників департаментів, у Мінекології, підрозділах Митної служби та інших органах влади. У цих справах уже є засуджені, і на чималі терміни: один заступник міністра отримав 9 років ув’язнення, радник міністра — 7 років. Серйозні покарання понесли й інші високопосадовці, які порушили закон. Зокрема члени організованої злочинної групи у складі заступника начальника УМВС однієї з центральних областей, начальника ДАІ та підприємця, які вкрали в держави півмільйона гривень платежів за техогляд транспорту.

— Керівництво держави нам поставило завдання відійти від дріб’язкових фактів і працювати над зловживаннями на високому чиновницькому рівні, а також виявленням корупційних схем, налагоджених в окремих міністерствах, відомствах і державних організаціях, — зазначив Володимир Рокитський. — Уже цього року викрито одну таку злочинну організацію та дев’ять організованих злочинних груп із корупційними зв’язками серед посадовців органів державної влади, правоохоронців та осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Нині одне із завдань — завершити розслідування цих справ і притягнути зловмисників до кримінальної відповідальності.

З ПЕРШИХ ВУСТ

Ігор КАЛІНІН, 
голова Служби безпеки України:

– Кількість реальних і потенційних загроз життєво важливим національним інтересам України не зменшується. Зокрема й такі виклики безпеці держави, як розвідувально-підривна діяльність іноземних спецслужб, посягання на державний суверенітет і територіальну цілісність, передумови для поширення тероризму.

З огляду на значну вразливість нашої економіки перед зовнішніми чинниками, невідкладного реагування  вимагають загрози тонізації економіки та монополізації стратегічних галузей іноземним капіталом для створення механізму впливу на внутрішні процеси в Україні, неефективного управління майновими правами держави, організації контрабандно-корупційних схем та легалізації злочинних  доходів.

Особливу увагу спецслужба надає проблемі міжнародного наркотрафіку, торгівлі людьми, продажу радіоактивних та інших небезпечних речовин, які можна використати з терористичною метою, порушень міжнародних режимів нерозповсюдження зброї масового ураження і засобів її доставки, а також кібертероризму і кіберзлочинності загалом. До речі, за статистикою, завдані кіберзлочинністю збитки сьогодні помітно перевищують втрати від, так би мовити, традиційних видів злочинів.

ПРИВІТАННЯ

Cпівробітникам і ветеранам  Служби безпеки України

Шановні друзі!

Від імені Кабінету Міністрів щиро вітаю Вас з Днем Служби безпеки України!

Це свято тих, хто справою свого життя обрав забезпечення суверенітету нашої держави, зміцнення її національної безпеки, захист прав громадян та інтересів суспільства від протиправних посягань.

Реалії сьогодення ставлять перед Вами нові виклики і випробування, які вимагають вжиття рішучих дій. Упевнений, що напрацьований за роки незалежності позитивний досвід роботи сприятиме виконанню покладених на Службу безпеки надзвичайно відповідальних завдань та стане підгрунтям подальшого вдосконалення професійної майстерності її співробітників.

Уряд глибоко шанує і цінує Вашу самовіддану працю. Велика вдячність за це всім співробітникам і ветеранам Служби безпеки.

Бажаю Вам і Вашим родинам міцного здоров’я, щастя, невичерпної енергії та нових звершень на благо України.

З повагою

Прем’єр-міністр України  Микола АЗАРОВ