ВІДКРИТТЯ

Будівля диппредставництва США в Києві — одна з найбільших у Європі
 

Днями в Києві на вулиці Авіаконструктора Ігоря Сікорського, 4 відкрилася нова будівля Посольства Сполучених Штатів Америки. На офіційну церемонію прибув навіть заступник Державного секретаря США з питань менеджменту Патрик Кеннеді. Тож не дивно, що Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт зустрічав численних vip-гостей  з українського уряду, Адміністрації Президента, Верховної Ради, Київської міськдержадміністрації та, звісно, представників дипломатичного корпусу, які акредитовані в Україні.

Наш гімн виконала Руслана

За годину вже в середині приміщення майже дві сотні запрошених зустрічають представників української влади: Голову Верховної Ради Володимира Литвина, Главу Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, міністра закордонних справ Костянтина Грищенка та керівника столичної міськдержадміністрації Олександра Попова.

Стрічку розрізали VIP-гості. Фото Володимира ЗАЇКИ

Урочистості вже на носі, а нас, представників засобів масової інформації, з огляду на суворі заходи безпеки лишають тирлуватися в кутках за огорожею під пильним наглядом охоронців. Мовляв, ваша позиція тільки тут!

На щастя, й звідси вдається побачити офіційну церемонію. Чотири морські піхотинці виносять прапори. За мить лунає й американський гімн. Не потрібно бути музичним докою, аби розпізнати голос Вітні Х’юстон. А згодом і наша Руслана співає український гімн.

Морські піхотинці віддають почесті присутнім

Надзвичайний та Повноважний Посол США Джон Теффт у виступі робить акцент на символізмі відкриття нового приміщення Посольства до 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між двома державами. А заступник Держсекретаря США переконує, що Америка й надалі розвиватиме стратегічні відносини з нашою державою.

З нашого боку, Глава АП Сергій Льовочкін  передає присутнім вітання Президента, а спікер парламенту Володимир Литвин згадує допомогу США: «Вашингтон із перших днів нашої незалежності є провідним помічником і радником у зміцненні української державності».

На щастя підкова від Олександра Попова

А в Москві —будівля гірша

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко сподівається на продовження тісної співпраці зі США, яка дасть змогу досягти практичних результатів. Йому вдається розвеселити американців словами про переїзд: «Ті, хто мешкав поруч зі старим будинком Посольства США, радіють. Це взаємне задоволення, тому що вам тут добре, і їм там добре. Сподіваємося, що ми зможемо тут часто бувати і що майбутнє принесе нам задоволення від спілкування, від культурних заходів, економічної складової наших відносин, центром якого буде це нове чудове, краще, ніж у Москві, Посольство».

Олександр Попов дарує американським дипломатам оберіг від негараздів та підкову на щастя. Насамкінець голова КМДА запрошує їх взяти участь у першому Київському інвестиційному форумі наприкінці березня.

Високопосадовці двох країн синхронно розрізають символічну червону стрічку, у залі лунає дзенькіт келихів із шампанським. Гості посольства йдуть оглянути галерею портретів американців — вихідців з України та картини наших художників.

Напевне, в коридорах Посольства можна блукати довго. Площа будівлі —  15 тисяч квадратних метрів, і за розмірами це диппредставництво вважається одним із чотирьох найбільших у Європі. Не варто дивуватися й тому, що всього за  20 місяців на будівництві було освоєно 247 млн дол. До слова, дипломатична місія США в Україні складається із 735 осіб.