Ось і прийшла справжня зима в Україну — зі снігами та морозами. Причому такими, що довелося оголошувати штормове попередження. Уже на початку тижня снігопади знеструмили низку населених пунктів, ситуація на дорогах також не радує. Тож рятувальникам і комунальникам додалося роботи. А на Луганщині 26-градусні морози навіть школи «позакривали». Синоптики ж і надалі прогнозують сильний сніг, хуртовини, мокрий сніг з дощем тощо. 

Як повідомив «Урядовий портал», із заторів та снігових заметів 21 січня за добу рятувальники вивільнили 30 автомобілів. Здебільшого це вантажівки, які не впоралися з подоланням рельєфних ділянок доріг у Запорізькій, Волинській, Вінницькій, Хмельницькій областях. У можливих місцях ускладнення руху на автошляхах загального користування чергують автомобільні тягачі ДСНС України. На гірських перевалах Карпат (Яблуницькому, Вишківському, Латірському та Ужоцькому) також чергують тягачі, є взаємодія з дорожніми службами та ДАІ. У постійній готовності перебуває міжвідомче угруповання сил від ДСНС України, Міноборони, МВС, Мін?енерговугілля, Мінінфраструктури, Мінрегіону загальною чисельністю близько 40 тисяч осіб та 11750 одиниць основної техніки.

Голова ДСНС України Михайло Болотських зазначив: «Негода поступово охоплює всі регіони. Рятувальники спільно з органами місцевої влади забезпечують стабільне функціонування систем життєзабезпечення людей: транспортного сполучення, комунального господарства тощо».

Як іде боротьба з примхами погоди і яка допомога надається тим, хто її найгостріше потребує в такій ситуації, з’ясовували журналісти «Урядового кур’єра».

У пунктах обігріву можна і пообідати, і від морозу сховатися. Фото УНІАН

Одещина. Без води й електрики

У північних та центральних районах області 195 населених пунктів залишились без струму. Це більше, ніж половина усіх поселень України, знеструмлених через негоду. Без електрики, зокрема, залишилася значна частина міста Южного. Тут вийшли з ладу дві з чотирьох ліній електропостачання Одеського припортового заводу.

Ще 20 січня в Одесі сильний вітер піднімав на морі 10-метрові хвилі, безперестанку йшов дощ. Сильний вітер призвів до аварійного відключення електропостачання у різних районах міста, а це викликало тимчасові проблеми із водо- та теплопостачанням, котрі, однак, переважно були усунуті того ж вечора. Та на ранок додалося обледеніння.

Через знеструмлення — без води також 5 сіл Біляївського району. Крига вкрила й дроти одеського електротранспорту. Аби уникнути обривів, контактну мережу чистять від налипань снігу та льоду.

До ліквідації наслідків негоди залучено 12 бригад ВАТ «Одесаобленерго» та 269 працівників і 157 одиниць техніки від ДП «Одеський облавтодор».

У регіоні працюють 4 одиниці спецтехніки та 16 чоловік особового складу ДСНС. Рятувальники, зокрема, надали мобільну електростанцію для каналізаційно-насосної станції м. Южного. На оперативному засіданні штабу з ліквідації НС, що відбулося опівночі з 20 на 21 січня, заявили, що на той час ситуація в Одесі стабілізована — котельні запрацювали у нормальному режимі, дороги посипають піском.

Київ. Вивезли 200 тонн снігу

У столиці ситуація, як завжди під час сильних снігопадів, напружена. Кияни скаржаться на нерозчищені дороги, що, зокрема, спричиняє затори. Так, 21 січня увечері вони сягали 8 балів. Хоча комунальники запевняють, що працюють не покладаючи рук. За повідомленням прес-служби КМДА, для боротьби з наслідками негоди на столичні автошляхи в нічну зміну з 21 на 22 січня виїхало 262 одиниці техніки. У КК «Київавтодор» зауважили, що до робіт у дві зміни було залучено 560 співробітників корпорації. Прибрали від снігу більше тисячі кілометрів доріг та майже 2,5 тисячі квадратних метрів тротуарів, вивезено близько 200 тонн снігу. 

А 22 січня зранку на нараді за участю заступника голови КМДА Михайла Костюка та першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Григорія Семчука було визначено заходи для забезпечення проїзду автотранспорту в Києві.

Сумщина. Зігріють чаєм і добрим словом

Цьогорічна зима розпочалася лояльно, тож особливої потреби в пунктах обігріву не було. Однак її апогей виявився холодним — стовпчик термометра вночі в області опускався до 23–25 градусів. Тож в усіх куточках Сумщини в максимально стислі години розгорнули роботу 380 таких підрозділів.

Як наголошує начальник обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Олександр Калін, акцент — насамперед на державні заклади, медичні, соціальні та інші установи, при яких діють стаціонарні цілодобові пункти обігріву. У них чергують медики, соцпрацівники, рятувальники, психологи. Тут і запропонують чай, і поцікавляться проблемами, які турбують відвідувача, відтак і допоможуть.

У Сумах лише при медичних і лікувально-профілактичних установах сформовано 14 пунктів. Також діє 320 соціальних патрулів. Вони обходять прибудинкові території, з’ясовують, хто саме і якої допомоги потребує. Найчастіше в поле зору потрапляють самотні і хворі пенсіонери. Їм рекомендують перебути холоди в медичних або соціальних закладах. А за необхідності (траплялося й таке) допомагають господарям нарубати дров чи принести води з колодязя.

За минулий тиждень «теплими послугами» скористалися понад 200 осіб, що приблизно на тогорічному рівні.

Харківщина. Де пункти обігріву?

Двадцятиградусні морози, які у минулі вихідні прийшли до Харкова та області, вклали у лікарню швидкої невідкладної медичної допомоги імені професора О.І.Мещанінова шістьох людей з діагнозом обмороження. Після надання кваліфікованої допомоги двоє з них ще у важкому стані, кажуть лікарі. Вони побоюються, що таких пацієнтів може побільшати, бо ж сильні морози, за інформацією синоптиків, не покинуть Харків у найближчі дні. Тривожить медиків і те, що троє з шести потерпілих від морозів — безхатченки.

У минулі роки для таких осіб повсюдно в області діяли пункти обігріву, де змерзлі люди могли погрітися, випити гарячого чаю, з’їсти бутерброд, навіть переночувати. Нині ж такі пункти відсутні. Як з’ясувалося, щоб місцева влада дала команду їх розгорнути, мінус 20 на стовпчику термометра — недостатньо низька температура.

— Всі пункти обігріву в області починають працювати у разі, якщо температура повітря нижче мінус 20 градусів, — пояснив громаді перший заступник голови Харківської облдерж?адміністрації Валентин Дулуб.

За його словами, у період сильних морозів на Харківщині може бути розгорнуто 323 стаціонарних пункти обігріву та 15 пересувних. Посадовець зазначив, що торік всі пункти працювали стабільно, і цей рік не буде винятком. Заготовлено 175 пересувних дизустановок на випадок відключення світла і котелень.

Про готовність надавати допомогу в обігріванні людей під час сильних морозів повідомили й рятувальники. Вони чекають лише команди від соцслужб міста та області, яка поки що не надходила.

Луганщина. «З миру по нитці»

115 пунктів обігріву відкрили на Луганщині в зв’язку із сильними морозами, але протягом першої доби, за інформацією прес-служби облуправління ДСНС, по допомогу звернувся всього один чоловік. Це не дивно.

Робота з допомоги бездомним активно ведеться не перший рік, і особливо багато акцій взимку. При комунальному закладі «Луганський міський центр реінтеграції бездомних громадян» діє відділення нічного перебування. На його базі та в установах для звільнених з місць позбавлення волі організовані додаткові 43 ліжко-місця, а ще в інших закладах для постраждалих від холоду створено 211 ліжко-місць.

У центрі реінтеграції безхатькам видають сухі пайки, а благодійні та релігійні організації тричі на тиждень роздають гаряче харчування. Департамент з питань праці та соцзахисту проводить щорічну акцію «З миру по нитці...». Тож у області діє 47 банків одягу, вже допомогли понад 600 особам.

«Ця робота під постійним контролем обласної влади», — підкреслює директор департаменту соцзахисту населення Елеонора Поліщук. За її словами, у містах та районах області створено оперативні штаби щодо запобігання загибелі від переохолодження бездомних і самотніх громадян. Ведеться й патрулювання в населених пунктах, діють 49 бригад. Вони вже виявили 62 особи, які потребують невідкладної допомоги.

Можливо, їхню увагу вже привернули й алчевські безхатьки Славік та Валера, які влітку розбили «містечко з непотребу» на околиці міста. За півроку вирубали з десяток дерев у яру, обгородили «територію», звели там житло з килимів, ганчір’я, віконних рам, картону й грунтовно захарастили територію. Місцева влада на початку січня вже намагалася розібратися із цим «містечком з непотребу». Але, скоріш за все, мороз природним шляхом змусить Славіка та Валеру шукати тепло й прихисток в цивілізованіших умовах.

ДОВІДКА «УК»

На ранок 22 січня в Україні діють 2358 пунктів обігріву, в тому числі 236 від ДСНС України і 2122 від місцевих органів влади. Більшість пунктів обігріву розташовані у Запорізькій, Луганській, Полтавській, Сумській, Кіровоградській, Чернігівській, Волинській та Черкаській областях — де температура повітря була суттєво знижена. 21 січня протягом доби у пунктах обігріву надано допомогу 764 особам (за даними Урядового порталу).

ПРЯМА МОВА

Ніхто не має залишатися без уваги

Наталія КОРОЛЕВСЬКА,
міністр соціальної політики:

— За прогнозами синоптиків, погода істотно не покращиться ще щонайменше два тижні. Тому доручаю керівникам органів соцзахисту на місцях посилити роботу щодо соціального захисту населення, особливо бездомних і громадян похилого віку та інвалідів, у тому числі одиноких та проживаючих у сільській та гірській місцевостях: ніхто не має залишитися без уваги. Адже йдеться про людей, яким більше ні на кого сподіватися, окрім працівників соцзахисту. А також терміново перевести будинки нічного перебування на цілодобовий режим роботи, забезпечити безперебійну роботу пунктів обігріву, надання гарячого харчування, банків зимового одягу та взуття. Забезпечити своєчасне виявлення тих, хто потребує першочергової допомоги через роботу на вулицях та обстеження умов проживання самотніх літніх людей. Також слід бути готовими до розгортання додаткових ліжко-місць. 

Матеріали підготували Олександр ВЕРТІЛЬ, Світлана ГАЛАУР, Олена ОСОБОВА, Любомира КОВАЛЬ, Інна КОСЯНЧУК, Іван ШЕВЧУК, «Урядовий кур’єр»