На деокупованих і прифронтових територіях гостро бракує стаціонарних аптек. Тепер громадяни можуть замовити й отримати медикаменти через Укрпошту, яка одержала ліцензії на роздрібну й електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Після того як на одній з міжвідомчих нарад обговорювали проблему забезпечення ліками деокупованих і прифронтових районів, народилась ідея, яка згодом перетворилася на проєкт «Укрпошта. Аптека», який втілюють за сприяння Міністерства охорони здоров’я та Мінреінтеграції.

«Дуже важливо, що так можна отримати і препарати за програмою «Доступні ліки», тобто безплатно чи з частковою доплатою. Це дасть змогу  пацієнтам зекономити кошти, адже бюджет програми на цей рік становить 5,2 мільярда гривень», — передає слова свого очільника Віктора Ляшка Міністерство охорони здоров’я.

«Проєкт «Укрпошта. Аптека» передовсім покликаний розв’язати три ключові проблеми. По-перше, доступу до аптек, надто в тих населених пунктах, де їх немає або зруйновано за час повномасштабної війни. По-друге, доступу до тих ліків, яких може не бути в асортименті найближчої аптеки. По-третє, доступності ліків, бо найближча аптека може не пропонувати оптимальні ціни чи не брати участі у державній програмі «Доступні ліки», — повідомив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський.

За даними Укрпошти, користувачі зможуть замовити майже 10 тисяч найменувань лікарських засобів безрецептурної групи. Замовлення також можна буде здійснити за програмою «Доступні ліки», в яку нині входять 515 найменувань лікарських засобів та медичного обладнання. Ліки можна буде отримати у найближчому відділенні, повідомляє Укрпошта.Згодом проєкт планують розширити на прифронтові регіони Харківщини, Херсонщини, Миколаївщини та Запоріжжя. У пресслужбі компанії повідомили, що у перспективі «Укрпошта. Аптека» зможе працювати в усіх населених пунктах України.

Щоб оформити замовлення лікарських засобів, потрібно зателефонувати за номером 0-800-300-545. Для зв’язку з фахівцем слід дотримуватися підказок в голосовому меню. Замовлення буде спаковано та надіслано за послугою «Укрпошта Експрес». Доставка безплатна. Відстежити відправлення можна на сайті, в мобільному застосунку та через чатбот у месенджерах. Для перевірки правильності комплектації замовлення передбачено огляд вмісту посилки під час її вручення.

«Дякую МОЗ та Укрпошті. Цей проєкт — приклад швидкого втілення гарної ідеї в життя. Взяли й зробили!» — цитує віцепрем’єр-міністра Ірину Верещук Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.