Верховна Рада зменшила поріг оподатковування імпорту товарів, що переміщуються в міжнародних поштових відправленнях, з 300 до 150 євро. Це стосується посилок, які надсилають своїм родичам з різних країн в Україну заробітчани. Було внесено відповідні зміни в Податковий кодекс.

Усі учасники ринку чекали на ухвалення ще одного кодексу — Митного, який також набув змін у квітні цього року і мав узаконити саме поріг оподаткування у 150 євро. Адже за «старою» редакцією цього документа, там фігурувала цифра 300 євро, і виникала колізія між Податковим та Митним кодексами. Отже, останнім документом і було закріплено вдвічі менший поріг оподатковування.

Так, не обкладається податковим збором імпорт товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, відправлених: у несупроводжуваному багажі; на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях; на адресу одного одержувача в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях.

Прояснити ситуацію щодо зростання вартості послуг для отримувачів закордонних посилок  в українських містах і селах виявилося не так просто. По-перше, в Укрпошті й комерційних фірмах, які так чи інакше пов’язані з цим бізнесом, пояснили, що отримувач не сплачував і не сплачуватиме їхнім підприємствам нічого.

 А ось згідно із законом, якщо сумарна вартість посилки перевищує еквівалент, то власникові закордонної посилки надішлють «чек на проплату» представники митниці. Як це все вираховується, поштові фірми не знають.

Тепер відправлень поменшає. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Таким чином, усі тарифи залежать лише від митниці.

«УК» поспілкувався з митним брокером зі Львова, який сказав, що отримувач посилки з-за кордону повинен сплатити 32% на різницю між оподатковуваним та неоподатковуваним ПДВ.

Тобто, дотепно пояснюючи на прикладі, якщо ваша посилка вагою 3 кг і визначеною вартістю 500 євро повинна надійти в Черкаси з Берліна (між оподатковуваним та неоподатковуваним мінімумом різниця становить 350 євро), то ви повинні сплатити митниці близько 112 євро за курсом НБУ на день отримання  посилки. Сума чимала.

Як зазначають у львівський митниці, подорожчання послуг для отримувачів не буде, просто розшириться «база» людей в Україні, які сплачуватимуть  ці 32% податку.

ОФІЦІЙНО

Зв’язківці переймаються

Інформація прес-служби Українського державного підприємства поштового зв’язку (УДППЗ) «Укрпошта»:

— Укрпошта забезпечує пересилання близько 5,6 мільйона одиниць міжнародної пошти щорічно. У своїй діяльності національний оператор дотримується усіх вимог українського законодавства, в тому числі Митного кодексу України.

Останніми змінами до цього документа було знижено  ставку неоподатковуваного мінімуму для міжнародних відправлень з 300 євро до 150.

Укрпошта, усвідомлюючи негативний вплив таких змін для пересічних українців, неодноразово пропонувала не змінювати цей поріг.

Серед причин несхвалення таких змін Укрпоштою зокрема такі: світова тенденція щодо збільшення обсягів міжнародних поштових відправлень у зв’язку зі зростанням електронної комерції на основі використання інтернет-ресурсів; зобов’язання держави на світовому рівні підтримувати розвиток дистанційної електронної торгівлі та розвитку посилкової пошти відповідно до актів Всесвітнього поштового союзу (ВПС), норм яких має дотримуватись Укрпошта як країна-член ВПС з 1947 року; впровадження Укрпоштою з 2005 року послуги з пересилання міжнародних згрупованих поштових відправлень «Консигнація», що передбачає обмін між поштовими службами країн-членів ВПС міжнародними поштовими відправленнями.Таким чином, зміна розміру неоподатковуваного мінімуму є перешкодою  для розвитку ринку посилкової пошти, що може негативно вплинути на діяльність Укрпошти, а також призведе до зменшення суми сплати ПДВ до державного бюджету.

Олег ГРОМОВ,
Віталій ЧЕПІЖКО,
«Урядовий кур’єр»