Справді знаковим роком, дуже трагічним, але водночас і дуже героїчним, який вніс інший хід в історію України, назвав на брифінгу в Кабміні міністр культури Євген Нищук 2014-й. А головна особливість 23-ї річниці незалежності України, за його словами, — та, що ми практично вперше вшановуємо, возвеличуємо сучасного героя: і того, якого, на превеликий жаль, уже немає серед живих, і того, який продовжує боротьбу за цілісність нашої незалежної держави.

А щодо дискусії, чи треба відзначати це державне свято за таких надскладних обставин, після дуже трагічних подій Революції гідності на Євромайдані й нинішніх воєнних подій на сході України, Євген Нишук наголосив: «Ми не можемо з одного боку входити в стан депресії, але  разом  з тим з нами має бути щем за втраченим. Це буде не святкування, а урочисті заходи, які не скасовували навіть в найважчі часи і за воєн. Вони будуть не гучними, розважально-святковими, а урочистими, героїчними».

 «Я не знав, — згадав міністр, — що робити, як себе поводити, коли проводили в останню путь першого загиблого на Майдані.  Але тоді знайшов пісню «Плине кача», і вона тепер як гімн прощання зі всіма нашими хлопцями і тим моментом, який тоді перекидав відчай в інший бік».

Отож на Софійській площі 23 серпня  — День національного прапора, урочисте його підняття за участі Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, членів уряду, громадськості. На території святої Софії відбудеться молитва за цілісну Україну.

Ранок 24 серпня розпочнеться із вшанування святого Володимира, Тараса Шевченка, Михайла Грушевського, а також героїв Небесної Сотні біля Хреста на вулиці Інститутській.

Потім на Майдані Незалежності — урочиста військова хода, тобто парад. Після його завершення техніка і бійці АТО одразу поїдуть на Донбас.

На Софійській площі відбуватиметься парад вишиванок, лунатимуть героїчні патріотичні музика й пісні у виконанні оркестру Збройних сил України і хорів. Там побачимо атристів, які виступали упродовж героїчних подій на Євромайдані, а нині їздять із концертами в зону АТО. О 19-й годині розпочнеться Музична академія з присвятою Героям Небесної Сотні твору «З нами Бог!». Продовження таких стриманих героїко-патріотичних заходів триватиме до 22-ї години лише на Софійській площі.

Низка митців відзначатимуть День Незалежності в АТО. Зокрема, легендарна Ада Роговцева за кілька днів до свята Незалежності України разом з Ахтемом Сейтаблаєвим, Катериною Степанковою та іншими акторами побувала з виставою в Лисичанську, а 24 серпня виступатиме з ними в Слов’янську.

«Треба виводити там людей зі стану страху, паніки, відчаю. Це можуть зробити тільки справжні митці-патріоти», — підсумував на брифінгу міністр культури Євген Нищук.