ТУРБОТА

Пам’ять слід берегти і пишатися нею

Прорвавши оборону на Міус-фронті та Сіверському Дінці, війська Південно-Західного та Південного фронтів 8 вересня 1943 року повністю звільнили Донеччину від німецько-фашистської окупації, що тривала 700 днів і ночей. Цьому передували запеклі бої на Савур-Могилі.

Височенний курган, овіяний легендами та думами, в роки Великої Вітчизняної війни був висотою «277,9» і мав неабияке стратегічне значення, підтвердженням чого стали запеклі бої під час його штурму. Cаме на меморіальному комплексі Савур-Могили, розташованому в Шахтарському районі Донеччини на її кордоні з Луганською та Ростовською (Російська Федерація) областями, завжди розпочинаються урочисті заходи до дня визволення краю. Учора у пам’ятному молебні, мітингу та покладанні квітів до Вічного вогню взяв участь і Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Цей курган овіяний легендами і думами. Фото Олега МАРКЕВИЧА

«Ви маєте не тільки зберегти пам’ять про цей величний подвиг визволителів, а й передати її своїм дітям і внукам, — звернувся глава уряду до багатолюдного зібрання. — Ми повинні так будувати роботу з молоддю і виховувати її так, аби ця перемога завжди була предметом гордощів і налаштовувала всіх на здійснення великих справ. А Президент і уряд завжди приділяли і приділяють серйозну увагу вирішенню всіх соціальних та інших питань, які турбують наших ветеранів війни». 

Цього самого дня Микола Азаров побував у Парку культури та відпочинку ім. Г. Петровського в однойменному районі Донецька, де завдяки новому сучасному спортивному комплексу городянам створили гарні умови для дозвілля. До речі, Микола Азаров свого часу був депутатом парламенту  від цього району, і його тут досі добре пам’ятають. Він звернув увагу на таку деталь: за весь час існування району тут досі не було басейну. «Повірте, далеко не кожне місто нашої країни має подібний сучасний басейн, який можуть відвідувати дорослі та діти для занять спортом та відпочинку», — зазначив він під час ближчого знайомства з новим об’єктом.

Глава уряду, відзначивши високий рівень спортивної інфраструктури всього парку після реконструкції, акцентував на найголовнішому: майданчики та тренажери, де можна проводити навіть професійні змагання, доступні всім охочим. Отож на тлі численних нарікань на недостатню фізичну активність підростаючого покоління через брак подекуди елементарних можливостей для занять фізкультурою та спортом, введення в експлуатацію комплексу стало помітною подією в житті жителів району та міста. До їхніх послуг відтепер тут баскетбольний та волейбольний майданчики, тенісний корт, футбольне поле й майданчик для гри в міні-футбол, бігова доріжка, атракціони, дитячий майданчик, скейтпарк і басейн на 6 доріжок завдовжки 25 метрів. Певна річ, більшість цих об’єктів безкоштовні для відвідувачів.