ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Розвиток вітчизняного виробництва і внутрішнього ринку є запорукою подальшого економічного зростання 

Для країни поточний рік буде наповнений масштабними й складними завданнями. Ці слова Прем’єр-міністра Миколи Азарова, що прозвучали на першому в 2012 році урядовому зібранні, одразу ж налаштували міністрів на серйозний лад, змусивши забути про нещодавні свята. Такий настрій означає одне — напружену роботу на всіх напрямках державного будівництва.

На думку глави уряду, торік вдалося напрацювати досить непогану базу для більш-менш оптимістичного погляду в майбутнє. Зростання ВВП виправдало сподівання урядовців, досягши позначки в майже 5%. Виважена політика Кабміну й Нацбанку утримала гривню на рекордно мінімальному рівні інфляції за останнє десятиріччя — в межах 4,6%.

Тішить Миколу Азарова й статистична звітність про підвищення на 8,5% реальної заробітної плати по країні, що, за його словами, є найвищим показником серед країн СНД. У цьому році перед урядом стоїть завдання поліпшити й зміцнити тенденцію до економічного зростання.

Особливої актуальності таке завдання набуває на тлі боргової кризи в Європі, що є для України величезним фактором ризику. Це визнають усі фахівці. Як і те, що в новий рік наша економіка увійшла з дещо ліпшими показниками, ніж це було рік-два тому.

Приміром, за результатами минулого року, як прогнозує Прем’єр-міністр, дефіцит державного бюджету становитиме близько 1,7% ВВП, вперше за чотири роки вдалося зламати негативну тенденцію зростання державного боргу. 3% його скорочення порівняно з 2010 роком є доволі непоганою різницею.

При цьому не слід забувати, що саме на період 2012-2013 рр. припадає пік боргових виплат за кредитами МВФ та іншими міжнародними зобов’язаннями. Це також ризики для економіки. Але Микола Азаров впевнений, що уряду до снаги втримати ситуацію на гідному рівні. Запорукою цього є ставка на власні сили, прискорений розвиток вітчизняного виробництва і внутрішнього ринку.

Чи пожнемо посіяне?

У виступі перед членами уряду Прем’єр назвав пріоритетні завдання на цей рік, розпочавши з агропромислового комплексу. Чудовий врожай та мінімальні ціни на городину запам’ятаються людям надовго. Фронт робіт перед аграріями окреслено чітко: продовжувати курс на підвищення ефективності та продуктивності.

А досягти цього буде ой як непросто. Затяжна осіння засуха і поки що безсніжна зима поставили під загрозу посіви озимини. Тому «вже зараз потрібна ретельна підготовка до весняно-польових робіт, — попереджає Микола Азаров. — Ми повинні максимально врахувати всі плюси і мінуси попереднього року, закріпити позитиви і зробити висновки з помилок. Важливо максимально сконцентрувати адресну матеріальну підтримку на тих напрямках, де ми хочемо досягти максимальної ефективності».

Не менш актуальною стане і проблема енергозбереження та енергоефективності. Протягом останніх двох років російську сторону так і не вдалося переконати в необхідності перегляду газових угод. Сподівання перейшли у рік нинішній. Глава уряду переконує, що саме 2012-й стане вирішальним роком у вирішенні цього питання.

Поки що ж Україна не має іншого шляху, як змінити структуру енергоспоживання, скоротити використання природного газу, наростити внутрішні енергетичні ресурси. Одним із кроків у цьому напрямку вбачається завершення будівництва першої черги Дністровської ГАЕС. З іншого боку, Мінекономрозвитку та Мінфіну доручено опрацювати комплекс заходів для подальшої модернізації обладнання в найенерговитратніших галузях промисловості.

Свій до свого по своє

Не обійшов увагою Микола Азаров і модернізацію промисловості укупі з імпортозаміщенням. Курс на заохочення інвесторів, зменшення податкового тиску, спрощення підприємницької діяльності, дерегуляцію має врешті-решт дати позитивний результат.

З 1 січня податок на прибуток становить уже 21%, розгортається мережа дозвільних центрів за принципом «єдиного вікна». Нині, як запевнив Прем’єр, їх діє 680. Прагнення максимально обмежити контакти бізнесу з чиновництвом додає оптимізму, тим паче в контексті відновлення роботи Держкомпідприємництва.

Микола Азаров сподівається на встановлення контактів і довіри між підприємцями і дозвільними органами, істотне зменшення адміністративного тиску на місцях. Не випадково він доручив Держкомпідприємництву разом із Мінекономрозвитку істотно активізувати роботу і доповісти про результати наприкінці першого кварталу.

Європейська криза знову може загрожувати вітчизняній металургії. Попит і ціни на метал у світі вже йдуть донизу. Аби втримати галузь на плаву, слід шукати розширення внутрішнього попиту. «Що нам заважає використовувати переважно вітчизняні металоконструкції в житловому і промисловому комплексі, будівництві — слушно звернувся до підлеглих глава уряду. — Я багато спілкувався з будівельниками, залізничниками, метробудівцями. Ми домовилися, що 2011-й був останнім роком, коли доводилося завозити з-за кордону мостові конструкції, кріплення тощо».

У зв’язку з цим Мінекономрозвитку знову опинилося в полі зору Прем’єр-міністра. Цього разу його зобов’язано створити механізм пріоритетного використання продукції вітчизняної металургії у проектах, пов’язаних із використанням великих обсягів металу.

У сфері захисту економічних інтересів знайшлося місце й зовнішньополітичному відомству. Свого часу йому було доручено принципово поліпшити діяльність торгово-економічних місій. «План заходів щодо цього пропоную розглянути на одному із засідань уряду не пізніш як за місяць», — категорично резюмував Микола Азаров. Тут ідеться не лише про вимогу втримати позиції традиційних для України товарів на традиційних ринках збуту. Слід вишуковувати нові моделі того, як подати свої вироби там, де про Україну знають дуже мало.

Диспропорції та справедливість

Ці чинники виходять на перший план, коли мова заходить про оплату праці. Чому кілька років існує ганебна практика, коли лікар отримує мало не вдвадцятеро менше від міністра? Вчора подібні перекоси також стали предметом розгляду урядовців.

«Протягом року посадові оклади підвищуватимуться шість разів поспіль, — запевнив Прем’єр-міністр. — У середньому за рік розміри посадових окладів працівників бюджетної сфери буде підвищено на 19%». Це означає, що місячний заробіток вчителя або лікаря вищої категорії зросте в середньому за рік на 400—500 грн.

Утім, це стане можливим лише за умови стабільності й запланованих темпів розвитку економіки, констатував Микола Азаров.