МЕТА

Коли діти у садочку, спокійніше всім

До кінця 2011-го в Києві буде введено в експлуатацію 10 нових дитячих садків. Це стане рекордом за всі часи незалежності України. Про це повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час ознайомлення з ходом будівництва нового столичного дитячого садка № 550.

«Загалом по державі цього року введемо в експлуатацію 400 нових дитсадків. Думаю, що за 2 роки ми повністю закриємо по країні проблеми з дитячими садками», — заявив Микола Азаров.

За словами Прем’єр-міністра, нові дитячі садки мають будуватися, щонайбільше, за рік, а реконструкція діючих дитячих дошкільних установ триватиме не більше півроку. «Я ставлю таке завдання: новий дитячий садок будувати максимум за рік від початку виділення майданчика до введення в експлуатацію. Реконструювати дитячий садок — максимум за 6 місяців. Тоді за 2 роки ми повністю вирішимо питання забезпечення Києва необхідною кількістю дитячих дошкільних установ», — конкретизував Микола Азаров.

Він також повідомив, що днями уряд скасував раніше прийняте розпорядження, підготовлене Міністерством охорони здоров’я, про запровадження податку на додану вартість на імпорт деяких товарів медичного призначення, зокрема одноразових дитячих підгузків. «Зараз доручено всім контролюючим органам перевірити, щоб продавці повернулися до тих цін, які були ще донедавна», — сповістив Прем’єр.

 В Україні будуть власні підприємства з виробництва памперсів, запевнив Прем’єр. Фото Олега Маркевича

 Водночас глава уряду підкреслив, що проблема непрозорого і несправедливого ціноутворення на імпортні ліки, товари широкого вжитку залишається. І Кабмін наполегливо працює над її розв’язанням. Принципово вона усувається створенням умов для розвитку вітчизняного виробництва відповідних товарів і прозорого ціноутворення на основі вільної конкуренції вітчизняних та імпортних товарів.

При цьому Микола Азаров додав, що в Україні буде побудовано підприємства з виробництва таких одноразових виробів, як памперси. За його словами, реальна вартість їх у 5 — 6 разів нижча від ціни, за якою вони продаються в Україні.

«Це абсолютно ненормально. Це відбувається тому, що імпортери купують за безцінь, завищують ціну, і ніхто не може це проконтролювати, адже податків немає — проконтролювати неможливо. І вони за якою ціною захотіли, за такою продали», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

Прем’єр-міністр також повідомив, що доручив Міністерству охорони здоров’я і фіскальним органам провести консультації з імпортерами ліків, товарів медичного призначення для пошуку компромісного рішення в інтересах споживачів таких «чутливих» для українських родин товарів. Водночас він доручив попередити спроби нажитися на співгромадянах, необ∂рунтовано завищуючи ціни.