Нині дедалі більше людей обладнують свої помешкання лічильниками води. У нас вони стали популярними тільки останні 10—15 років. А тим часом у світі давно переймалися проблемою обліку води. Так, найстарішому радянському водоміру виповнилося 90 років. Про це «Урядовому кур’єру» розповіли у Київводоканалі.

Перші водоміри для колишнього СРСР виготовляли і постачали з Німеччини. Та мало хто знає, що саме 1924 року київські інженери заводу вимірювального приладдя «Фізико-хемік» зробили справжній революційний прорив, виготовивши без усякого спеціального устаткування перший радянський прилад обліку води. Нині такий можна побачити у музеї Київводоканалу.

Перевіряти лічильники потрібно кожні 3-4 роки. Фото Володимира ЗAЇКИ

Щоправда, на той час ці прилади не були популярними в населення і використовувалися переважно на промислових підприємствах. Про облік витрачання води в окремих квартирах і мови не було, адже багата радянська країна, де за комунальні послуги платили символічні копійки, не вважала за потрібне контролювати, скільки води використовують мешканці за місяць чи рік.

Нині ж майже у кожній квартирі, щоб не платити зайвого, є лічильники на гарячу та холодну воду. Однак чи скрізь їх правильно встановили й експлуатують?

Приміром, термін експлуатації лічильників, залежно від якості, 8—10 років, і перевіряти їх потрібно кожні три-чотири роки. А більшість людей цього не робить, тому прилади можуть неправильно рахувати витрачену воду. Також багато хто скаржиться на погану циркуляцію води у трубах, особливо у старих будинках, де давно потрібно замінити труби й налагодити насоси. Бо відкриваєш кран з гарячою водою, а з нього півгодини тече холодна, поки нагріється, лічильник же тим часом рахує гроші як за гарячу воду. А вона коштує дорожче, ніж холодна. Ось і виходить, що такий лічильник не допомагає заощаджувати гроші на воді, а навпаки. Хоч сам прилад «не винен», і варто звертатися до місцевих житлово-комунальних служб.

Ще одне, що має знати споживач, — вибір і встановлення приладу обліку води. Нині на вітчизняному ринку їх безліч і від різноманітних виробників. За принципом роботи вони бувають механічні, електромагнітні, ультразвукові тощо. Найпоширеніші квартирні водоміри механічні, але тут теж є нюанси. Ми задля економії біжимо на ринок, купуємо найдешевший лічильник сумнівної фірми та ще й намагаємось його самотужки встановити…

— Лічильник води — прилад надто чутливий, і навіть незначні механічні пошкодження можуть негативно вплинути на його роботу, — зауважує начальник сервісного центру з ремонту та обслуговування лічильників води Київводоканалу Василь Лютий. — Раджу купувати такі прилади не на ринках, а в будівельних супермаркетах та спеціалізованих фірмах. Під час купівлі обов’язково переконайтеся, що в упаковці є паспорт, де вказано гарантійний термін експлуатації приладу, чи збігається номер на лічильнику з тим, що прописаний у паспорті. Встановлювати водоміри слід згідно з нормативами впровадження квартирних приладів обліку споживання гарячої та холодної води. І, звичайно, добре, коли монтаж приладів виконують майстри зі спеціалізованих організацій, які мають ліцензію на цей вид роботи. Потрібно також вибрати місце для встановлення лічильника: важливо, щоб до приладу був вільний доступ, а вода на його зовнішній корпус не потрапляла.

ПОРАДИ

♦ Лічильники встановлюють лише після закінчення всіх зварювальних та інших робіт з підготовки установчого гнізда. Водомір монтують лічильним обладнанням угору.

♦ Спрямування стрілки на боковій поверхні корпуса має збігатися з напрямком потоку рідини.

♦ Після монтажу лічильника треба прийняти його в експлуатацію. Це відбувається за присутності господаря квартири за участі спеціалістів житлово-комунальних служб. В акті прийому вказують, що прилад встановлено правильно, і записують його початкові показники та опломбовують.