РОБОЧА ПОЇЗДКА

Віктор Янукович пообіцяв, що всі проблемні питання області знайдуть розв’язання у  відповідних дорученнях глави держави

Насамперед ідеться про реалізацію ініціатив Президента про  вдосконалення  медичного обслуговування населення і водночас про істотне поліпшення забезпечення медичної галузі регіону та підвищення добробуту медичних працівників. Саме про це  повів розмову Президент Віктор Янукович в обласній клінічній дитячій лікарні.

Працівникам  «ЗАЗу» глава держави пообіцяв державну підтримку автомобілебудування. Фото Андрія МОСІЄНКА

Надія  на позитивні зміни

Капітальний ремонт лікарні — на особистому контролі Президента. Під час перебування у закладі Віктор Янукович оглянув оновлені приміщення  ортопедо-травматологічного та офтальмологічного відділень, нового відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії для новонароджених.

Прискіплива увага глави держави до закладу спонукала місцеву владу до активних дій — завершення першої черги його реконструкції, яку зрушено лише торік, коли  на ремонт з держбюджету було виділено понад 15,8 млн грн. У квітні лікарня прийматиме своїх перших маленьких пацієнтів. Дітлахам краю забезпечать якісне лікування відповідно до європейських стандартів.

У розмові з медиками  глава держави зазначив, що серед пріоритетів його діяльності — поступове підвищення соціальних стандартів, зокрема поліпшення соцзахисту медиків. Для цього у 2012 році заплановано поетапне зростання заробітної плати й поліпшення умов праці.

Президент відвідав і ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод». Тут  він виконав почесну місію відкриття нового виробництва автомобіля модельного ряду ЗАЗ Vida. Перша автівка, що зійшла з конвеєра, отримала  як знак якості особистий підпис Президента.

— Конкурентоспроможність «ЗАЗ» є невід’ємною складовою конкурентоспроможності всієї нашої держави, а марка «ЗАЗ» є національною, а не просто запорізькою, — зазначив глава держави. —  Найближчим часом буде розроблено Програму розвитку автомобілебудівної галузі. І ми знайдемо шляхи створення сприятливіших умов для вашої роботи.

Пропозиції буде враховано

Про нагальні проблеми різних галузей економіки краю і  підходи до їх розв’язання  Президент повів мову і на нараді з адміністративно-господарським активом області.

З огляду на незадовільний стан транспортної інфраструктури глава держави наголосив на необхідності завершення будівництва мостових переходів у Запоріжжі вже цього року. Не менш проблематичним для індустріально навантаженої області, особливо міста Запоріжжя, є стан довкілля, а звідси і проблеми здоров’я населення. Тому Віктор Янукович доручив МОЗ розробити спеціальну програму для Запоріжжя.

Глава держави порушив проблемні питання збереження Молочного лиману, розвиток курортно-рекреаційної сфери, створення обласного перинатального центру. Запоріжці, зі свого боку, поділилися із Президентом наболілим. Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, доповідаючи про стан справ в області, зокрема поставив руба питання про подальшу долю Запорізького алюмінієвого комбінату.

— Наші неодноразові спроби діалогу з власником та аналіз інвестиційних зобов’язань переконали, що з паном Дерипаскою (нинішній власник  підприємства. — Авт.) на алюмінієвому комбінаті ні каші, ні алюмінію не зваримо. З огляду на те, що власник не виконує інвестиційних зобов’язань, слід у законному порядку повернути завод державі, — наголосив голова облдержадміністрації.

Головний лікар Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка  засвідчив, що ставлення держави до медицини істотно поліпшилося. Зокрема цього року регіон профінансовано на 133 млн грн, а раніше обсяги капіталовкладень не перевищували 3—15 млн грн на рік.

Глава держави звернув увагу присутніх урядовців на необхідність допомоги у  завершенні реконструкції музею Запорозького козацтва на Хортиці; прискоренні розв’язання проблем державних підприємств  «Кремнійполімер» та «Іскра»; визначення обгрунтованих тарифів на електроенергію для алюмінієвого комбінату та феросплавного заводу; фінансування  перинатального центру для прискорення його  відкриття.

За вирішенням глобальних питань регіону Президент все-таки знайшов час для  нагальних потреб рядового запоріжця Максима Дмитренка, який безневинно  відсидів 8 років за злочин, скоєний «пологівським маніяком».

— Я мав розмову з головою облдержадміністрації і зобов’язав його взяти під особистий контроль адаптацію цієї людини у суспільстві, — запевнив Віктор Янукович.