ВІДЗНАКА

ООН високо оцінила діяльність українського миротворчого контингенту в Конго

Україна збирається і в майбутньому брати активну участь у міжнародній миротворчій діяльності під егідою Організації Об’єднаних Націй. На цьому наголосив Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв, коментуючи високу оцінку, яку дали представники ООН українському миротворчому контингенту в Демократичній Республіці Конго.

Високий авторитет підтверджує й народна повага. Фото з сайту super.megatemka.ru

«Приємно зазначати, що українські миротворці вкотре проявляють себе найкращими професіоналами, тим самим підтвердивши високий рівень стандартів військової підготовки та надійності вітчизняної військової техніки», — сказав Андрій Клюєв.

На його думку, абсолютно логічно, що ООН визнала українських миротворців найкращими. «У цьому році ми відзначили 20-ту річницю участі наших військовослужбовців у міжнародних операціях з підтримання миру. Тому наші воїни користуються заслуженим авторитетом не тільки у персоналу ООН, а й у громадян держав, де вони несуть свою службу», — підкреслив Секретар РНБО.

У цьому контексті  він висловив переконання, що наші військовослужбовці й надалі демонструватимуть високу якість служби, рятуючи людські життя і отримуючи унікальний досвід, що його буде використано для розвитку вітчизняних Збройних сил.

Андрій Клюєв повідомив, що українські військово?службовці, які виконують миротворчі місії у Конго та Ліберії, нещодавно отримали нагороди ООН — медалі «За службу миру». Він також нагадав, що за роки незалежності нашої країни українські військові брали участь у двадцять одній міжнародній миротворчій місії.

Усього в місіях у колишній Югославії, а також  в Анголі, Ефіопії, Сьєрра-Леоне, Гватемалі, Таджикистані, Іраку, Кувейті та інших країнах узяли участь понад 37 тис. українських військовослужбовців. На сьогодні наші вояки беруть участь у кількох міжнародних миротворчих операціях: у Республіці Конго, Ліберії, Кот-д’Івуарі та Косові: нагадує прес-служба Секретаря РНБО.

За словами Андрія Клюєва, Україна має найкращий миротворчий досвід серед країн СНД і один із кращих у світі, тому вже не перший рік передає його представникам інших країн під час міжнародних навчань. Секретар РНБО нагадав, що до кінця цього року Україна збирається відкрити міжнародний центр із підготовки миротворців, де зможуть навчатися не тільки українські військовослужбовці, а й представники інших держав. Спеціальний миротворчий центр має два навчальних корпуси, стрілецький тир, обладнаний сучасною мультимедійною системою моделювання ситуацій, автодромом, профільними лабораторіями та навчальними полігонами. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»