ЗАВОРУШЕННЯ. Ніч на 10 серпня в столиці Англії пройшла відносно спокійно: вулиці патрулювало близько 16 тис. поліцейських. Проте погроми та сутички з поліцією відбувалися в Манчестері, Бірмінгемі, Ліверпулі та інших містах. Ситуація була настільки складною, що для розгону мародерів поліцейським дозволили використовувати гумові кулі.

Так, у Вест-Бромвічі, що поблизу Бірмінгема, хулігани підпалили кілька автомобілів, а в центрі Манчестера розграбовано й спалено кілька магазинів. До кінця дня з’явилося повідомлення манчестерської поліції про арешт 15 осіб. У Ноттінгемі група з 50 молодиків закидала пляшками із запалювальною сумішшю поліцейську дільницю. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, в результаті нападу ніхто не постраждав. А в Ліверпулі натовп підлітків здійснив напад на чотири пожежні розрахунки, намагаючись не дати їм змоги дістатися пожежі. Неспокійно було і в іншому місті — Глостері. Загалом з початку заворушень по всій Англії заарештовано 768 осіб (в основному молодь віком до 21 року),  а 111 з них висунуто обвинувачення.

Лондон продовжую палати. Фото з сайту daylife.com

Керівництво поліції, зокрема лондонської, заявило, що втручання армії не знадобиться. У свою чергу Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, який перервав відпустку, пообіцяв, що в країні буде відновлено порядок, а організаторів та учасників заворушень — обов’язково покарано. «Я звертаюся до тих, хто відповідальний за це безладдя. Ви відчуєте всю силу правосуддя. Якщо ви достатньо дорослі, аби здійснювати такі злочини, то ви достатньо дорослі, аби нести за них відповідальність», — зая?вив Девід Кемерон, додавши: у четвер британський парламент, який перервав канікули, проведе екстрене засідання, аби обговорити ситуацію, що склалася.

У боротьбу із заворушеннями до поліції та політиків мають намір приєднатися й громадсько-політичні організації. Так, британська ультраправа організація «Англійська ліга захисту» заявила, що готова вивести на вулиці країни 1 тис. своїх прихильників, аби зупинити безладдя. Як повідомляє Associated Press, представники ліги зазначили, що мають намір втрутитися, бо поліція не в змозі впоратись із ситуацією. Проте вони уточнили, що не мають намірів вступати у сутички з бунтівною молоддю.

Масові заворушення вплинули й на спортивне життя Великобританії: Англійська футбольна асоціація була змушена відмінити товариський матч між збірними Англії та Нідерландів, який мав відбутися вчора на стадіоні «Уемблі». Слід зазначити, що на цей матч було продано близько 70 тис. квитків. Крім того, було відмінено чотири футбольні зустрічі Кубка англійської ліги, три з яких мали відбутися в Лондоні, ще один — у Брістолі. Також під загрозою проведення матчі стартового туру Прем’єр-ліги, які мають відбутися вихідними. Передусім це стосується поєдинку між «Тоттенхемом» та «Евертоном», який має бути зіграно в районі, де почалися заворушення.