Ідея заходу — об’єднати мистецтво, науку, інновації, літературу, театр, анімацію, арт-терапію та інші види творчості для дітей та сімейного дозвілля.

Руханка разом з першою леді

Старт дійству дала масова руханка «Все буде добре» на підтримку миру і єдності країни. Однойменний трек Святослава Вакарчука згуртував під склепіннями «Мистецького Арсеналу» сотні дітей, які виконали танцювальну композицію під керівництвом хореографа-постановника Віталія Погоського. Разом з дітьми танцювала і перша леді країни Марина Порошенко.

На кілька днів, з 23 по 28 вересня, «Мистецький Арсенал» перетворився на галасливий майданчик творчості, пізнання та дитячого сміху. Фестиваль покликаний наповнити життя дітей позитивними емоціями і натхненням, змістити акценти від переживань, пов’язаних з ситуацією в країні, до радості творчості, пізнання і нових вражень.

Твори, танцюй, малюй — арсенальський фестиваль задовольнить усі смаки. Фото Володимира ЗAЇКИ

Пензлем і не тільки

В одному з перших залів стіну завішано щойно створеними портретами юних художників. Може, і не кожна мама впізнає себе на цих здоровенних ватманах, але перемазані фарбами художники — щасливі.

Прихильників образотворчого мистецтва широко представлено на фестивалі. Це і Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього», який підтримує талановиту творчу молодь та надає допомогу обдарованим дітям, і Київська дитяча Академія мистецтв, і Художня студія Національної спілки художників України, і Київський Палац дітей та юнацтва та багато інших організацій.

Прямуючи далі коридорами «Мистецького Арсеналу» минаємо книжковий ярмарок та майстер-класи, присвячені книжці, тренінг «Вибери професію», заманухи від найпопулярніших освітніх проектів України, музичну сцену, театральні студії, анімаційну програму, фотостудію, арт-терапевтів та психологів, ярмарок виробів ручної роботи…

Гуртки та студії набирають новачків, інтерактивні наукові шоу рекламують свої послуги, за рукав затягуючи до своїх столиків учителів та керівників батьківських комітетів, провідні розробники Soft (програмне забезпечення) з посмішкою спостерігають за хлопчаками, які поки що надають перевагу відеоіграм на великому екрані. Промоутери Soft знають: уже завтра вони прийдуть за серйознішими програмами.

У рамках фестивалю діє благодійний проект «Арсенал добрих справ», який під гаслом «Діти — дітям» організовує збір теплих речей, шкільного приладдя, книг та іграшок для вимушених переселенців. Тому діти, вирушаючи на фестиваль, можуть захопити з собою щось корисне для своїх ровесників, які нині опинилися в біді, змалечку привчаючись допомагати одне одному, адже зараз так важливо бути чуйними і триматися разом.

Книжок різних — безліч. А ще книжковий ярмарок пропонує цікаві презентації, майстер-класи та автограф-сесії. А от куди я хотів би потрапити, то це на кулінарні читання із Зіркою Мензатюк. Ця письменниця вразила мене ще за часів Майдану своєю принциповою позицією і тим, що, попри труднощі, не забувала і не забуває про інтереси найменших читачів. А головне — пише цікаво!

Кожен зможе побувати в ролі пачки грошей, зігравши в підлогову гру

МАН як завжди на висоті

Повертаючись після оглядин стендів та макетів до входу-виходу, зупинився біля столів Малої академії наук. Поспостерігав, як школярики збирали робочу модель енергосиcтемки (ну такої — маленької) із сонячною панелькою — джерелом енергії. Помилувався виставкою-експозицією «Мінерали України», пошкодував, що нема часу послухати лекцію з демонстраціями «Цікаві експерименти з фізики» та відвідати тренінги «Вивчаємо світ за допомогою цифрового мікроскопа» і лекцію-презентацію «Мікрокомп’ютер Raspberry Pi — ідеальний інструмент для комп’ютерних початківців-дослідників».

Я пішов, а фестиваль тривав. Того дня мали виступити дитячий зразковий театр «Чунга-Чанга», авторський ляльковий театр притч «Mammals», театр Володимира Завальнюка «Преображення», Київський плейбек-театр «Deja vu plus», в якому можна розповісти реальну історію зі свого життя, а актори миттєво зімпровізують театральну мініатюру за її мотивами.

У просторому напівтемному залі із модерними сидіннями-блоками анімаційна компанія «АРТ-Відео» показувала цікаві мультсеріали, зокрема «Легенди України», «Духовне намисто» та «Казковий патруль».